Działalność obecnego Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie, datowana jest od roku 1913, kiedy to utworzono Miejskie Seminarium Gospodarcze - pierwszą tego typu szkołę w Polsce.
W obecnym kształcie, po licznych zmianach organizacyjnych, w 1973 roku powołano Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2.
W 1988 roku uroczyście obchodzono jubileusz 75 - lecia szkoły i nadanie jej imienia profesora Odona Bujwida (1857-1942). Był to wybitny polski bakteriolog, lekarz, pionier profilaktyki i higieny. Dzięki jego wysiłkom założono w Warszawie "Zakład Szczepień przeciwko wściekliźnie". Kraków zawdzięcza mu nowczesne wodociągi, a prowadzone przez niego "Zakłady produkcji surowic i szczepionek" uratowały zdrowie i życie wielu ludziom. Profesor Bujwid znał 13 języków obcych, spod jego pióra wyszło prawie 400 prac naukowych.
W 1992 roku szkoła zmieniła siedzibę. Nowy adres to: Kraków, ulica Zamoyskiego 6.
Szkoła posiada m.in. 4 dobrze wyposażone pracownie technologiczne, pracownię komputerową z internetem.
Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w warsztacie szkolnym. W ramach praktycznej nauki zawodu prowadzone są dwie restauracje ogólnodostępne. Restauracja "Pokusa", w budynku szkoły przy ul. Zamoyskiego 6, oraz w budynku schroniska PTSM przy ul. Oleandry 4. Warsztat szkolny oferuje szeroki zakres usług gastronomicznych.
Uczniowie ZSG od wielu lat biorą udział w licznych konkursach organizowanych na terenie szkoły, a także poza nią. Szkoła utrzymuje ścisłą współpracę z podobnymi placówkami kształcącymi gastronomów we Francji (w Macon i w Cavalion), we Włoszech (Cortina), w Niemczech i na Węgrzech.
Zespół Szkół współpracuje także z oddziałem regionalnym Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oraz z zakładami gastronomicznymi na terenie Krakowa.
|