Młodzież z Zespołu Szkół Hotelarsko – Turystycznych w Zakopanem miała okazję zapoznać się z najnowszymi technologiami stosowanymi w kuchni oraz procesowi marynowania mięs i zastosowaniu półproduktów mrożonych w gastronomii. Szkolenie, w którym uczestniczyło około 80 osób odbyło się 6 marca 2009 roku.
Wykład i szkolenie poprowadził Rafał Dorociuk. Uczniowie dowiedzieli się jakie są tradycyjne i współczesne metody marynowania mięs, jakie nowe trendy gastronomiczne warto znać. Nie zabrakło także informacji o procesie dojrzewania i sposobach pieczenia mięs w piecach konwekcyjno-parowych, oraz o obróbce mięs i powstawaniu substancji potencjalnie niebezpiecznych dla człowieka – sposobach ich zapobiegania.
Szkolenie wsparli i prowadzili Robert Kościółek (Stalgast) i Marek Galica (Stalgast, SPKiC o/Małopolska), Iwona Rudnik (Raps - przyprawy dla gastronomii), Grzegorz Gorczowski (Sokołów o/Zakopane), Oerlemans, Iglokrak – Chłodnie Podhalańskie.
Po zakończeniu szkolenia odbył się konkurs w systemie black-box, który umożliwił uczniom wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce. Dodatkowo każda z drużyn miała za zadanie zaplanować i wykonać nakrycie/dekorację stołu na dowolnie wybraną okazję. Zwycięzcami konkursu zostali: Edyta Ujejska, Piotr Majerczyk, Grzegorz Marciniszyn, Krzysztof Chyc.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.