Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Polscy mistrzowie kuchni w Kijowie

Pierwszą polską restaurację na Ukrainie w Kijowie odwiedzili i przyrządzali polskie dania razem z jej szefem kuchni trzej kucharze Wiesław Ambros - członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, oraz dwóch mistrzów kucharskich z Krakowa – Marcin Parda i Marcin Polus.

Opałkowa Chata to restauracja, w której karcie królują polskie dania. Podczas pobytu polscy mistrzowie prezentowali tradycyjne staropolskie i myśliwskie potrawy. Wspólnie z Oleksandrem Jurczenko - szefem kuchni i resztą załogi przygotowywali polskie dania. Nie obyło się bez wzajemnej wymiany porad i spostrzeżeń.

Wśród potraw, które zostały przygotowane przez polsko – ukraiński zespół znalazło się wiele dań tradycyjnej kuchni polskiej. W pierwszej kolejności podawane były zupy: Pomidorowa, Krupnik, Żurek, Barszcz z uszkami.

Mistrzowie kuchni pokusili się także o przyrządzenie dla gości restauracji staropolskich i myśliwskich potraw. Tego dnia na stołach znalazły się m.in.: Lin w śmietanie, Szczupak w sosie chrzanowym, Sandacz z jajkami na twardo, Jesiotr z masłem sardelowym, Schab po Hetmańsku, Żeberka a’la Ambros na kapuście beskidzkiej.

Nie zabrakło także: Królika w śmietanie, Udźca baraniego, Gulaszu baraniego, Pasztetu z żurawiną i borówkami, Ozóra peklowanego z sosem sardelowym i chrzanowym, Karpia w szarym sosie, Bigosu myśliwskiego, Gęsi pieczonej, Kaczki z jabłkami, Zająca w śmietanie, Kuropatwy w jarzynach, Przepiórki z jałowcem, Bażanta nadziewanego sarniną, Pieczeni z sarny, Udźca z jelenia, Buraczków według przepisu Mikołaja Reja.

I wiele innych potraw, które spotkały się z dużym uznaniem gości odwiedzających restaurację.

Wizyta polskich mistrzów kulinarnych w Kijowie spotkała się z dużym zainteresowaniem tamtejszych mediów. Polscy kucharze udzielając wywiadów do lokalnych gazet z dumą opowiadali o historii i tradycji polskiej kuchni. Wielu gości, którzy odwiedzili Opałkową Chatę rozsmakowało się w polskiej kuchni, a niektóre potrawy na stałe weszły do menu restauracji.

Nie jest to pierwszy wyjazd polskich kucharzy do Kijowa. Zapewne też nie ostatni. Być może na Ukrainie powstanie więcej restauracji z polską kuchnią. Ukraińscy kucharze zaprosili polską ekipę na Wielki Festiwal Kuchni Europejskiej, który już wkrótce się odbędzie. Niewątpliwe jest to doskonały początek do nawiązania bliższych kontaktów polskich szefów kuchni z kolegami po fachu zza wschodniej granicy.

Na podstawie materiałów przesłanych przez Wiesława Ambrosa

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000