O ile wszystkim nam znaną stolicą Francji jest Paryż, to na pytanie o stolicę francuskiej gastronomii - bez wahania, każdy Francuz odpowie - Lyon. Niekwestionowanym zaś bastionem francuskich tradycji kulinarnych jest Instytut Paula Bocuse.
Nie każdy smakosz jest Francuzem, ale prawie każdy Francuz smakoszem. Gdyby nie wieki tradycji i historii, która zaprzeczy temu stwierdzeniu można by powiedzieć, że kuchnia narodziła się właśnie tam. To właśnie we Francji została podniesiona do rangi sztuki mogącej w jednym szeregu bez kompleksów stanąć z malarstwem czy literaturą. Sztuki, którą możemy odbierać prawie wszystkimi zmysłami - tu nasyci się nasze podniebienie, nakarmią oczy, a wrażliwy nos dostarczy dodatkowych wrażeń.
We Francji, kucharz jest jak gwiazda filmowa, na piedestale - otoczony czcią i szacunkiem.
Paul Bocuse - to nazwisko na które we Francji i na świecie zgina się każde kucharskie (i nie tylko) kolano. Dyplom sygnowany jego podpisem to marzenie wielu adeptów sztuki kulinarnej. Otwiera drzwi wielu renomowanych restauracji, a zdobyć można go tylko w Instytucie Paula Bocus'a w Lyon.
Ojcem chrzestnym tej międzynarodowej szkoły hotelarstwa i gastronomii jest sam - Francois Mitterand. Ten polityk i smakosz zwrócił się do okrzykniętego już wtedy „Papieżem kuchni francuskiej” Paula Bocuse’a z prośbą utworzenia szkoły, która kształciłaby specjalistów w dziedzinie gastronomii, a jednocześnie stała na straży francuskiej tradycji i kultury kulinarnej.
I tak oto w roku 1990 w Lyon powstał Instytut sygnowany nazwiskiem Paula Bocuse. On sam otrzymał tytuł honorowego prezydenta szkoły. Prezydentem zaś został Gerard Pelisson (założyciel grupy Accor). Dziś szkoła rocznie kształci 300 studentów ponad 35 narodowości. Studia dla managerów gastronomii dające wiedzę i profesjonalne umiejętności IPB prowadzi we współpracy z I.A.E (Business Administration of University Lyon 3). Absolwenci wyruszają więc w świat uzbrojeni w dwa dyplomy - Instytutu oraz I.A.E.
Dorine Chabert - koordynator szkoleń w Instytucie Paula Bocuse’a w Lyon: Nasi absolwenci kończąc studia mają zapewnioną pracę. Co roku otrzymujemy zapytania od wielu hoteli i restauracji z całego świata. I tak naprawdę to absolwenci wybierają miejsce, w którym spożytkują zdobyta wiedzę i umiejętności. Główna maksyma naszej szkoły - An exceptional location for talent to flourish - wyjątkowe miejsce dla rozkwitających talentów - zobowiązuje.
Dzięki naszej współpracy z Uniwersytetem w Lyon stworzyliśmy unikalne programy dostępne w dwóch modułach, kształcących w zakresie managementu oraz sztuki kulinarnej. W programach dla kucharzy łączymy wiedzę o nowych trendach w kuchni z tradycją kuchni francuskiej.
Bowiem żeby tworzyć nowe trendy trzeba znać bazę, podstawę. Oprócz ogromnego bagażu wiedzy teoretycznej kładziemy duży nacisk na praktyki. Jednym z egzaminów jest stworzenie restauracji (w specjalnie przygotowanym do tego miejscu w Lyon) przez studentów, którzy mają do dyspozycji zaledwie 40 euro. A to oznacza, ze muszą wykazać się niesamowitą pomysłowością, fantazją, a przede wszystkim przedsiębiorczością. I czyż nie jest dla nich najlepszą rekomendacją fakt, że radzą sobie z tym zadaniem?
 |
 |
Instytut Paula Bocuse’a w Polsce
Polska po otwarciu się na świat – otworzyła także mocno podwoje swojej kuchni. Liczne konkursy odbywające się w naszym kraju, także poszerzają wiedzę o kuchniach narodowych. A wizyty na międzynarodowych konkursach (np. w Luksemburgu na Kulinarnym Pucharze Świata czy w Lyon na prestiżowym Bocuse d’Or) dają obraz tego co się dzieje w kuchni na świecie i prowokują, bardzo słusznie zresztą marzenia o występie polskiej drużyny w zmaganiach na arenie międzynarodowej. Ale to wymaga treningów.
Dorine Chabert -
Mój pierwszy kontakt z Polską i polską gastronomią to tegoroczne targi Eurogastro w Warszawie. Tutaj wspólnie z naszym ambasadorem w Polsce panem C- Michelem Labarre prezentowaliśmy ofertę szkoleniową Instytutu. Moja wizyta miała na celu stworzenie podstaw do współpracy Polski z IPB.
Cykle szkoleń, które chcemy dla Was zaproponować - to sześciotygodniowe kursy dla kucharzy oraz staże. Aby nie ograniczać dostępu chętnych chcących skorzystać ze szkoleń, a niekoniecznie doskonale władających językiem angielskim czy francuskim postanowiliśmy, że grupy z Polski będą się szkolić w asyście pana Labarre.
Grupy szkoleniowe liczą w naszej szkole maksimum 10 osób, a trenerami są wyselekcjonowani starannie kucharze prezentujący warsztat na poziomie międzynarodowym. Sześciotygodniowe szkolenia „Cusine & Culture” są realizowane w dwóch modułach.
Pierwszy z nich jest skierowany do amatorów, którzy pasjonują się kuchnią francuską i chcą poznać jej podstawy. Drugi - dla profesjonalistów chcących pogłębić swoją wiedzę i umiejętności w zakresie francuskiej gastronomii. Celem szkoleń w IPB jest zapoznanie kursantów z kuchnią francuską, jej tradycjami, najnowszymi trendami w gastronomii oraz przekazanie wartości, które powinny towarzyszyć zawodowi kucharza.
A.M.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|