Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
10.06.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Lyon - stolica francuskiej gastronomii

Zobaczcie państwo:
Instytut na Eurogastro
Wyjedź na szkolenie do Lyonu
Konkurs Bocuse d’Or

O ile wszystkim nam znaną stolicą Francji jest Paryż, to na pytanie o stolicę francuskiej gastronomii - bez wahania, każdy Francuz odpowie - Lyon. Niekwestionowanym zaś bastionem francuskich tradycji kulinarnych jest Instytut Paula Bocuse.

Nie każdy smakosz jest Francuzem, ale prawie każdy Francuz smakoszem. Gdyby nie wieki tradycji i historii, która zaprzeczy temu stwierdzeniu można by powiedzieć, że kuchnia narodziła się właśnie tam. To właśnie we Francji została podniesiona do rangi sztuki mogącej w jednym szeregu bez kompleksów stanąć z malarstwem czy literaturą. Sztuki, którą możemy odbierać prawie wszystkimi zmysłami - tu nasyci się nasze podniebienie, nakarmią oczy, a wrażliwy nos dostarczy dodatkowych wrażeń.

We Francji, kucharz jest jak gwiazda filmowa, na piedestale - otoczony czcią i szacunkiem. Paul Bocuse - to nazwisko na które we Francji i na świecie zgina się każde kucharskie (i nie tylko) kolano. Dyplom sygnowany jego podpisem to marzenie wielu adeptów sztuki kulinarnej. Otwiera drzwi wielu renomowanych restauracji, a zdobyć można go tylko w Instytucie Paula Bocus'a w Lyon.

Ojcem chrzestnym tej międzynarodowej szkoły hotelarstwa i gastronomii jest sam - Francois Mitterand. Ten polityk i smakosz zwrócił się do okrzykniętego już wtedy „Papieżem kuchni francuskiej” Paula Bocuse’a z prośbą utworzenia szkoły, która kształciłaby specjalistów w dziedzinie gastronomii, a jednocześnie stała na straży francuskiej tradycji i kultury kulinarnej.

I tak oto w roku 1990 w Lyon powstał Instytut sygnowany nazwiskiem Paula Bocuse. On sam otrzymał tytuł honorowego prezydenta szkoły. Prezydentem zaś został Gerard Pelisson (założyciel grupy Accor). Dziś szkoła rocznie kształci 300 studentów ponad 35 narodowości. Studia dla managerów gastronomii dające wiedzę i profesjonalne umiejętności IPB prowadzi we współpracy z I.A.E (Business Administration of University Lyon 3). Absolwenci wyruszają więc w świat uzbrojeni w dwa dyplomy - Instytutu oraz I.A.E.

Dorine Chabert - koordynator szkoleń w Instytucie Paula Bocuse’a w Lyon: Nasi absolwenci kończąc studia mają zapewnioną pracę. Co roku otrzymujemy zapytania od wielu hoteli i restauracji z całego świata. I tak naprawdę to absolwenci wybierają miejsce, w którym spożytkują zdobyta wiedzę i umiejętności. Główna maksyma naszej szkoły - An exceptional location for talent to flourish - wyjątkowe miejsce dla rozkwitających talentów - zobowiązuje.

Dzięki naszej współpracy z Uniwersytetem w Lyon stworzyliśmy unikalne programy dostępne w dwóch modułach, kształcących w zakresie managementu oraz sztuki kulinarnej. W programach dla kucharzy łączymy wiedzę o nowych trendach w kuchni z tradycją kuchni francuskiej.

Bowiem żeby tworzyć nowe trendy trzeba znać bazę, podstawę. Oprócz ogromnego bagażu wiedzy teoretycznej kładziemy duży nacisk na praktyki. Jednym z egzaminów jest stworzenie restauracji (w specjalnie przygotowanym do tego miejscu w Lyon) przez studentów, którzy mają do dyspozycji zaledwie 40 euro. A to oznacza, ze muszą wykazać się niesamowitą pomysłowością, fantazją, a przede wszystkim przedsiębiorczością. I czyż nie jest dla nich najlepszą rekomendacją fakt, że radzą sobie z tym zadaniem?

Instytut Paula Bocuse’a w Polsce
Polska po otwarciu się na świat – otworzyła także mocno podwoje swojej kuchni. Liczne konkursy odbywające się w naszym kraju, także poszerzają wiedzę o kuchniach narodowych. A wizyty na międzynarodowych konkursach (np. w Luksemburgu na Kulinarnym Pucharze Świata czy w Lyon na prestiżowym Bocuse d’Or) dają obraz tego co się dzieje w kuchni na świecie i prowokują, bardzo słusznie zresztą marzenia o występie polskiej drużyny w zmaganiach na arenie międzynarodowej. Ale to wymaga treningów.

Dorine Chabert - Mój pierwszy kontakt z Polską i polską gastronomią to tegoroczne targi Eurogastro w Warszawie. Tutaj wspólnie z naszym ambasadorem w Polsce panem C- Michelem Labarre prezentowaliśmy ofertę szkoleniową Instytutu. Moja wizyta miała na celu stworzenie podstaw do współpracy Polski z IPB.

Cykle szkoleń, które chcemy dla Was zaproponować - to sześciotygodniowe kursy dla kucharzy oraz staże. Aby nie ograniczać dostępu chętnych chcących skorzystać ze szkoleń, a niekoniecznie doskonale władających językiem angielskim czy francuskim postanowiliśmy, że grupy z Polski będą się szkolić w asyście pana Labarre.

Grupy szkoleniowe liczą w naszej szkole maksimum 10 osób, a trenerami są wyselekcjonowani starannie kucharze prezentujący warsztat na poziomie międzynarodowym. Sześciotygodniowe szkolenia „Cusine & Culture” są realizowane w dwóch modułach.

Pierwszy z nich jest skierowany do amatorów, którzy pasjonują się kuchnią francuską i chcą poznać jej podstawy. Drugi - dla profesjonalistów chcących pogłębić swoją wiedzę i umiejętności w zakresie francuskiej gastronomii. Celem szkoleń w IPB jest zapoznanie kursantów z kuchnią francuską, jej tradycjami, najnowszymi trendami w gastronomii oraz przekazanie wartości, które powinny towarzyszyć zawodowi kucharza.

A.M.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000