Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.05.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Historia, tradycja i smak francuskiej kuchni


Poznanie tajników kuchni francuskiej pod okiem najlepszych jej mistrzów w najsłynniejszym Instytucie kulinarnym na świecie to marzenie wielu kucharzy w naszym kraju. Dzięki zaangażowaniu i determinacji Michela Labarre i Joanny Ochniak stały się rzeczywistością.

Grupa 10 szefów z Polski w listopadzie 2007 roku odbyła szkolenie i otrzymała prestiżowe dyplomy ukończenia kursu sygnowane podpisem Paula Bocuse.

Chciałem dać możliwość obcowania z kulturą i tradycją kulinarną mojego kraju kucharzom z Polski w Lyon - stolicy francuskiej gastronomii - mó­wi Michel Labarre, promotor i pomysłodawca wyjazdu – Do Instytutu, w którym sam prowadziłem międzynarodowe grupy, w każdym roku przyjeżdżają kucharze ze wszystkich zakątków świata.

Mieszkam w Polsce od kilkunastu lat i wiem jak bardzo kucharze tutaj chcą się uczyć, nadążać za światowymi trendami kulinarnymi. Wspólnie z Joanną Ochniak - która miała doświadczenie w pozyskiwaniu środków unijnych na projekty wymiany doświadczeń połączyliśmy siły i tak oto zdobyliśmy fundusze na wyjazd polskiej grupy do Lyon.

Pierwsza wymiana doświadczeń z nowej edycji Programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie” została zrealizowana w końcówce 2007 roku. Z okazji uczestnictwa w Projekcie „Festiwal Kuchni Francuskiej - podniesienie i certyfikacja umiejętności zawodowych kucharzy” skorzystało10 szefów kuchni z całej Polski: Tomasz Purol (Villa Hoff Trzęsacz), Dominik Brodziak (Hotel Park Poznań), Łukasz Pechaczyk (Dom Vikingów Poznań), Mirosław Jabłoński (Hotel Qubus Kraków), Marek Hlebko (Hotel Qubus Legnica), Sławomir Badke, Artur Skotarczyk, Paweł Kubera (Restauracja Bażanciarnia Poznań), Paweł Twerjanowicz (Dom Zdrojowy Jastarnia) oraz Jacek Szczepański (Konsulting Kulinarny).

Dzięki dofinansowaniu z Programu LdV uczestnicy wymiany odbyli dwutygodniowe szkolenie z zakresu francuskiej sztuki kulinarnej w jednej z najbardziej prestiżowych akademii kulinarnych na świecie – Instytucie Paula Bocuse.

Program wymiany obejmował 10-ciodniowe szkolenie, dodatkowo każdy z uczestników miał możliwość odbycia stażu na kuchni w jednej z restauracji Paula Bocuse, odwiedzenia kilku restauracji w Lyonie oraz zwiedzenia winnic znajdujących się w okolicach Lyonu.

Szkolenie w Instytucie Paula Bocuse podzielone zostało na dwie części (po 5 dni) co dawało możliwość poznania stylu, smaku i metodologii pracy w kuchni dwóch odrębnych osobowości kulinarnych – trenerów Thomas’a Lemaire i Luc’a Vinot. Na warsztatach z Thomas’em Lemaire nasi narodowi kucharze zgłębiali tajniki kuchni francuskiej z zakresu sposobu przygotowywania i serwowania wywarów i sosów oraz dań z jagnięciny, ptactwa dzikiego, ryb śródziemnomorskich oraz Foie Gras.

Natomiast Luc Vinot poświęcił swoje zajęcia daniom z wieprzowiny, wołowiny, łososia i krewetek Św. Jakuba jak również francuskim pasztetom. Z relacji uczestników wynika, że wszystkie przygotowywane na warsztatach potrawy, posiadały uniwersalne receptury, dzięki czemu śmiało mogą zostać włączone do kart menu w polskich lokalach gastronomicznych.

Duże wrażenie na uczestnikach szkolenia zrobiła kultura organizacji pracy w kuchni, objawiająca się przede wszystkim okazywaniem szacunku wobec wyższych w hierarchii, panującą ciszą na kuchni w czasie wykonywania obowiązków zawodowych, strojem kucharskim podkreślającym zajmowane stanowisko i czystością. Program szkoleniowy zakończył się uroczystością wręczenia certyfikatów potwierdzających odbycie stażu w Instytucie, podpisanych przez samego „papieża francuskiej sztuki kulinarnej” – Paula Bocuse. Odbyła się ona w sali kominkowej urządzonej w 1834 roku w XIII-wiecznym zamku stanowiącym siedzibę Instytutu.

Poza warsztatami kulinarnymi polscy kucharze mieli okazję zwiedzenia piwnic w winnicy Chateaux Meursault, zawierającej zbiory 700 tys. butelek głównie czerwonego wina. Odwiedzili także jedną z czterech brasserie Paula Bocuse – Brasserie „Le Nord”, tam smakowali klasycznej kuchni lyońskiej, m.in. podawanej na gorąco sałatki z wątróbki drobiowej z kozim serem.

W kolejnej restauracji „Quenelle” zaserwowano naszym uczestnikom bezy o smaku rakowym. Jednak największe wrażenie na wszystkich kucharzach z Polski zrobiła uroczysta kolacja w jednej z najbardziej prestiżowych i luksusowych restauracji francuskich, posiadającej od 40 lat niezmienne 3 gwiazdki w kategorii Michelin, słynącej z najbardziej luksusowych dań opartych na recepturach samego mistrza restauracji - Paula Bocuse***.

Świetności całemu wieczorowi dodał fakt, iż grupa z Polski została powitana przez samego Paula Bocuse, który poświęcając swój czas obdarował naszych rodaków autografami w swojej ostatniej książce kulinarnej, jak również pozował do pamiątkowego zdjęcia. Na kolacji, która według cennika kosztuje 180 EUR + wino, nasi kucharze uraczeni zostali zupą homarową z kawałkami świeżego homara, pasztetami z truflami, najsłynniejszym daniem Paula Bocuse – wilkiem morskim w cieście francuskim lub, do wyboru, pieczenią cielęcą z warzywami gotowanymi. Do tego desery, które wybierało się ze specjalnego wózka według własnych preferencji.

Jeden z uczestników szkolenia podsumował pobyt na wymianie słowami, które mogą stanowić tylko zachętę dla kolejnych grup: ...poznanie kuchni francuskiej na stażu w Lyonie nie zastąpi żaden kurs u nas w kraju, a wieczór w Restauracji Paula Bocuse zapamiętam na zawsze.

Szczegółowych informacji na temat kolejnych terminów i warunków wyjazdu udziela Michel Labarre – cml@neostrada.pl, tel. + 48 604 917 404. Planowany termin wyjazdu kolejnej grupy to 30 marca 2008.

Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000