W dniach 15 - 16 lutego 2010 roku, w Akademii Kurta Schellera w Warszawie, miały miejsce kolejne spotkania mistrza Kurta Schellera z grupą nauczycieli przedmiotów zawodowych zawodu kucharz i pokrewnych, prowadzących praktyczne zajęcia w szkołach ponadgimnazjalnych. Ów zjazd jest kolejnym etapem (Zadanie 6.) realizacji projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Spotkanie to uznaliśmy za kolejny sukces projektu ENSK, z uwagi na doskonałe przygotowanie się uczestników do prezentacji . Beneficjenci zaprezentowali wyborne dania, których nauczyli się od mistrzów sztuki kulinarnej w najlepszych restauracjach i w hotelach na terenie Polski.
|
|
Podczas przyrządzania prezentacji, jednej po drugiej, a było ich 14 (liczba ta jest równoznaczna z ilością BO na zjeździe), w powietrzu unosiły się zapachy wspaniałych potraw. Beneficjenci wspominali czasy stażu i wymieniali się między sobą doświadczeniami. Wspomnienia te posłużyły również do badania FGI przeprowadzonego przez ekspertów z Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego.
Testy teoretyczne i praktyczne podtrzymywały dodatkowo uczucie napięcia uczestników, których bacznie obserwował i ostatecznie oceniał Mistrz Kurt Scheller. | | Fot. Grupa II uczestniczek projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” wraz ekspertem kulinarnym Kurtem Schellerem i koordynatorem merytorycznym dr Krzysztofem Lendzionem | Fot. Potrawa „Paillard z indyka z pomidorami, mozarellą i pesto” efekt prezentacji dydaktycznej wykonanej przez jedną z uczestniczek projektu w czasie spotkania w Akademii Kurta Schellera |
Po wyczerpującym egzaminowaniu, dla odpreżenia, uczestnicy mieli doskonałą okazję przygotować lunch z Kurtem Schellerem, który po mistrzowsku dyrygował pracą ludzi i maszyn, wywołując przy tym niemały zachwyt beneficjentów, wzdychających, że Mistrz jest w istocie wielki.
Pod koniec zjazdu, przy owalnym stole, zebrani beneficjenci przysłuchiwali się cennym uwagom Mistrza Kurta Schellera, który przypominał o zasadach panujących w kuchni:
- Zdenerwowanie to pierwszy krok do sukcesu
- Nauczyciele są mistrzami dla swoich uczniów, biada im zatem, jeśli będą kontynuować nieprawidłowe praktyki w sztuce kulinarnej
- Każdy nauczyciel i nauczycielka winni stosować zasadę samokształcenia i samorealizacji, aby w przyszłości mogli reprezentować profesjonalizm na miarę mistrza.
| | Fot. Cenne uwagi Mistrza Kurta Schellera | Fot. Uczestnicy projektu z zestawem zadań diagnozującym wiedzę teoretyczną |
Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko - Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej. Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|