Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
31-425 Kraków, al. 29 Listopada 46
REDAKCJA:
Redaktor naczelny:
prof. dr hab. Tadeusz Sikora
ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków
tel./fax (012) 293 50 54
e-mail: etsikora@cyf-kr.edu.pl
Sekretarz redakcji:
dr Ewa Ślawska
al. 29 Listopada 46, 31-425 Kraków
tel. (012) 411 91 44 w. 476
e-mail: ewaslawska@wp.pl
Redaktorzy:
prof. dr hab. Bohdan Achremowicz
dr inż. Anna Bala-Piasek
prof. dr hab. Mieczysław Pałasiński
dr Teresa Woźniakiewicz
Wydawnictwo Naukowe PTTŻ jest wydawcą kwartalnika naukowego ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, sygnowanego numerem ISSN 1425–6959.
W czasopiśmie publikowane są prace oryginalne – badawcze, monograficzne i przeglądowe z zakresu szeroko rozumianej nauki o żywności (chemii, technologii, mikrobiologii, towaroznawstwa i analizy sensorycznej) oraz nauki o żywieniu.
W kwartalniku prowadzone są stałe działy, takie jak: Problematyka żywnościowa w ustawodawstwie krajowym, nowe książki, biuletyn informacyjny Technolog Żywności i od niedawna – Współczesny leksykon wiedzy o żywności oraz Flair – Flow Europe IV, w którym zamieszczane są informacje i sprawozdania z badań naukowych, z dziedziny nauk o żywności i żywieniu, koordynowanych przez Unię Europejską w ramach tego programu.
W ciągu roku wydawane są dodatkowo 2–3 suplementy, zawierające prezentowane podczas ogólnopolskich i międzynarodowych konferencji naukowych. Każdy suplement stanowi odrębną całość, ograniczoną tematyką danej konferencji.
Wszystkie artykuły zamieszczone zarówno w ŻYWNOŚCI, jak i w suplementach są recenzowane.
Kwartalnik dostępny jest tylko w prenumeracie. Zamówienie może obejmować dowolny czas, tzn. dotyczyć dowolnej liczby kolejnych zeszytów czasopisma.
Wydawnictwo Naukowe PTTŻ prowadzi serię wydawniczą Monografie.
Działalność uzupełniająca: redagowanie i wydawanie materiałów konferencyjnych.
|