Z badania zrealizowanego przez TNS OBOP wynika, że większość z nas, niezgodnie ze sztuką kulinarną i zasadami zdrowego odżywiania się, uzupełnia w czasie smażenia ubywający olej świeżym. Jednocześnie tyle samo osób (77%) wie, że nie wolno kilkakrotnie używać tego samego oleju do smażenia. Ponad połowa badanych Polaków (57%) jest również błędnie przekonana o tym, że olej zawiera cholesterol. Natomiast tylko 41% wie, że ze względów zdrowotnych oleje są zalecane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Z raportu TNS OBOP wynika ponadto, że 45% respondentów twierdzi błędnie, że wszystkie oleje nadają się do smażenia potraw.
Co ciekawe Polacy nie wiedzą również, że rodzimy olej rzepakowy należy do grupy olejów o podobnych właściwościach co „śródziemnomorska oliwa z oliwek”. Jedynie 32% respondentów wiedziało, że olej rzepakowy jest jej polskim odpowiednikiem.
|