Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Sprawdź, jak zapew...
Miętowe orzeźwieni...
Piwo na talerzu
Warzywa sezonowe
Ziarenka maku
Pyszne steki z gri...
Parzenie kawy
Fakty i mity na te...
Owoce w diecie
Energetyczne smako...
Wołowina wg Grzego...
Jak zdrowo grillow...
Mniej soli na zdro...
Rabarbar
Jak nakarmić majów...
Sezon na grilla
Grillowanie w styl...
Niebezpieczny glut...
Moda na zupę trwa
Wielkanocny żurek
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
HRC Serwis
Gorbi
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
Artykuły spożywcze
Iglotex
Stówka - Pizzola
Belgium`s Best
Menos
ABC Espresso
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Zmienne obyczaje biurowej kawy

Czy możemy sobie wyobrazić życie bez kawy? Przez długie lata dobra kawa była warta wielogodzinnego stania w kolejkach, a z wycieczek zagranicznych przywoziliśmy całe zapasy aromatycznego produktu. Paczka kawy była niemal namiastką waluty! Tradycje picia kawy w Polsce nie są długie, lecz szybko nadrabiamy zaległości - nasze preferencje kawowe zgadzają się z tendencjami w innych krajach Unii Europejskiej. Coraz częściej bowiem pijemy kawę rozpuszczalną, tak przecież smaczną i wygodną w przygotowaniu. Szczególnie chętnie pijemy ją z rana i w pracy. Biurowe życie nie może obyć się bez kawy. Coraz chętniej sięgamy po rozpuszczalną Primę Niebieską, która smakiem odpowiada kawie z ekspresu.

Epoka kawy mielonej

Lata 80. to wszechobecne królestwo kawy mielonej. To ją Polacy pili najchętniej, rano w domu lub już w trakcie pracy. Popularna "sypana" była przygotowywana w prostolinijnych szklankach z charakterystycznym spodkiem, w proporcjach pół na pół z wodą. Czarna jak noc tzw. "zalewajka", zwana trochę na wyrost "po turecku", towarzyszyła pracownikom urzędów, biur, kiosków i innych naczelnych instytucji państwowych każdego dnia.

Boom ekspresu

Sympatia do kawy mielonej zyskała jednak nową twarz. Lata 90-te przyniosły Polakom popularny na Zachodzie ekonomiczny wynalazek - ekspres do kawy! Pojawiły się one jako element wyposażenia biur klasy premium. Razem z papierowymi filtrami stały się sprzętem pożądanym i obleganym przez kawoszy. W kolejce do ekspresu toczyły się rozmowy, niekoniecznie dotyczące pracy. Ekspresy mają jednak swoje wady. Parzenie w nich kawy jest czasochłonne. Trzeba je było także dokładnie myć, na co jednak nie było tylu chętnych, co na filiżankę małej czarnej.

Rozpuszczalna na topie!

Alternatywą okazała się kawa rozpuszczalna. Początkowo przyjmowana nieufnie, z czasem zagościła w polskich biurach. Jej popularność wiąże się ze zmianą naszego stylu życia. Żyjemy szybciej i wygodniej, więcej oczekujemy od naszej codziennej kawy. Kawa rozpuszczalna wpisuje się w ten nowy trend. Jej przygotowanie zabiera kilka sekund, a odpowiednio dobrana kawa rozpuszczalna smakuje wyśmienicie. Piją ją więc osoby aktywne, głównie z dużych miast. Wybierają ją ludzie młodzi. Kawa mielona podawana w szklance, z łyżeczką, to dla nich symbol stylu z poprzedniej epoki.

Dziś pije się kawę rozpuszczalną, która łączy przyjemne - czyli smak i aromat kawy, z pożytecznym - wygodą i oszczędnością czasu. Filiżanka przed pracą to porcja energii na cały dzień. Kawa typu instant w biurze to rodzaj towarzyskiego rytuału. Kilka minut na delektowanie się aromatycznym napojem to gwarancja nieformalnej atmosfery, towarzyskich rozmów.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Artek Lunch24.pl Manitowoc Foodservice Convotherm Fondis M&M Gastro Na Lunch 007Gastro.pl Winterhalter Gastronom Polska M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Demi Co. HellCold Voigt Steinberg RM Gastro Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Gorbi Tech - Prim Espiga Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Iguana - Gastro Cryogen Gaspol LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Sp. z o.o. Belfood Barson Iglotex
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000