Polskie Towarzystwo Technologii Żywności Oddział Warszawski
i
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
W dniach 19 i 20 listopada 2001 r. w Warszawie odbyła się Trzecia Konferencja Naukowa z cyklu „Jakość i Bezpieczeństwo Żywności” zatytułowana „Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe”. Organizatorem konferencji był Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologii Żywności oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Miejscem spotkania była Aula Główna przy ul. Nowoursynowskiej 166.
Celem organizowanej konferencji było dokonanie przeglądu aktualnego stanu wiedzy dotyczącego głównych zagrożeń żywieniowych we współczesnym świecie i czynników stanowiących część analizy ryzyka zdrowotnego żywności. Mówiono o błędach żywieniowych, które mogą stanowić ryzyko dla zdrowia, o zachowaniach konsumentów w dobie silnego wpływu reklam na preferencje żywieniowe. Przedstawione zostały także zagadnienia nowoczesnych technologii i nowych tendencji w nauce o żywności, np. żywności funkcjonalnej (w tym probiotycznej) w kontekście żywieniowym.
Oto streszczenia wygłoszonych w czasie konferencji referatów:
Prof. dr hab. Ewa Babicz-Zielińska
(Katedra Technologii i Organizacji Żywienia, Wyższa Szkoła Morska w Gdyni)
"Zachowania konsumentów w stosunku do żywności i żywienia”
Przeprowadzono analizę wpływu różnych czynników na zachowanie konsumentów w stosunku do żywności i żywienia. Wykazano, że dla młodych wykształconych ludzi determinantami wyboru większości produktów były smak, świeżość i jakość produktu. Dla kobiet, ludzi starszych i z wyższym wykształceniem wpływ na zdrowie miał większe znaczenie niż dla innych. Czynniki ekonomiczne odgrywały istotną rolę w grupie rencistów i bezrobotnych. Edukacja żywieniowa mająca na celu propagowanie prozdrowotnego modelu żywienia zwłaszcza wśród ludzi młodych powinna opierać się na cechach jakościowych i sensorycznych samego produktu. Wymaga to ścisłej współpracy między żywieniowcami i producentami żywności. Przeczytaj cały referat.
Prof. dr hab. Anna Brzozowska
(Katedra Żywienia Człowieka SGGW,Warszawa)
„Wzbogacanie żywności i suplementacja diety składnikami odżywczymi - korzyści i zagrożenia”
W artykule omówiono zalety wzbogacania żywności i suplementacji diety jako sposobu korygowania niedoborowego spożycia składników odżywczych, złego stanu odżywienia i zapobiegania niektórym chorobom. Wybierając taki sposób interwencji żywieniowej należy brać pod uwagę także ryzyko zdrowotne wynikające głównie z możliwości nadmiernego spożycia niektórych składników odżywczych. Przeczytaj cały referat.
Prof. dr hab. Janusz Czapski
(Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu)
„Owoce i warzywa - szansa czy zagrożenie”
Owoce i warzywa zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, które wpływają w istotny sposób na stan naszego zdrowia. Należą do nich m.in. związki antyoksydacyjne, jak: kwas askorbinowy, karotenoidy czy polifenole. Związki szkodliwe dla zdrowia, jako naturalnie w nich występujące oraz zanieczyszczenia chemiczne nie stanowią w Polsce poważnego zagrożenia zdrowotnego. Z kolei określenie biodostępności i dopuszczalnego spożycia fitozwiązków musi być zasadą przy uzyskiwaniu nowych odmian owoców i warzyw bezpiecznych dla zdrowia. Dotyczy to również wytwarzania produktów funkcjonalnych z dodatkiem fitozwiązków. Więcej uwagi należy poświęcić interakcjom składników owoców i warzyw z lekami. Przeczytaj cały referat.
Prof. dr hab. Włodzimierz Grajek
(Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu)
„Żywność modyfikowana genetycznie a bezpieczeństwo konsumenta”
W pracy przedstawiono zagadnienia związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie na rynek w aspekcie bezpieczeństwa konsumentów. Omówiono status żywności transgenicznej w świetle obowiązujących w Polsce ustaw oraz przedsięwzięcia zmierzające do ochrony konsumenta przez ryzykiem na etapie konstrukcji organizmów modyfikowanych genetycznie oraz metody wykrywania obcych genów i ich produktów w żywności. Przeczytaj cały referat. |