Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Sposoby wędzenia i...
Sposoby wędzenia r...
Pyszne steki z gri...
Jak zdrowo grillow...
Sezon na grilla
Grillowanie w styl...
Sprawdź, jak zapew...
Miętowe orzeźwieni...
Piwo na talerzu
Warzywa sezonowe
Ziarenka maku
Parzenie kawy
Fakty i mity na te...
Owoce w diecie
Energetyczne smako...
Wołowina wg Grzego...
Mniej soli na zdro...
Rabarbar
Jak nakarmić majów...
Niebezpieczny glut...
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Caffetea
Gorbi
Manitowoc Foodservice
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Wielkanocny żurek


Polska kuchnia słynie z kwaśnych smaków, dlatego na naszych stołach często pojawiają się wyraziste zupy oraz kiszone i marynowane przekąski. Z tego też powodu żurek jest daniem obowiązkowym na Wielkanoc.

Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego słowa sūr czyli kwaśny. Jest to specjalność kuchni polskiej, czeskiej, białoruskiej i słowackiej. W Polsce danie to znane jest od wieków, dlatego często występuje w parze z określeniem staropolski.
 
Żurek a barszcz biały
 
Niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie na czym polega różnica między żurkiem a barszczem białym. Obie zupy różnią się od siebie przede wszystkim rodzajem mąki, która służy do przygotowania zakwasu. Podstawą barszczu białego jest mąka pszenna, natomiast żurku – żytnia. Co za tym idzie, barszcz biały jest z definicji łagodniejszy w smaku, natomiast żurek – intensywniejszy. Dodatkowo temu drugiemu charakteru nadają wyraziste, aromatyczne przyprawy, takie jak np. majeranek i czosnek oraz mięsny wywar z wędzonki. Barszcz biały kojarzy się natomiast raczej z białą kiełbasą, chrzanem oraz dodatkiem śmietany. Na żurku pływa więcej oczek tłuszczu, jako że bazą dla niego zazwyczaj jest mięsny wywar, dlatego też jest ciemniejszy.

Żurek niejedno ma imię
 
Żurek obecny jest w jadłospisie Polaków od wieków, dlatego nabrał swoistego charakteru w poszczególnych regionach kraju. Na Kielecczyźnie często wzbogacany jest kwasem z kiszonych ogórków, mieszkańcy Częstochowy i okolic doprawiają go chrzanem, natomiast w Sandomierzu dodaje się do niego suszone grzyby. Na Śląsku najpopularniejsza odmiana to żur żeniaty podawany z ziemniakami i okraszony słoniną. Różnice w recepturze dotyczą też mąki, z której przygotowywany jest zakwas. Najczęściej używa się mąki żytniej, jednak na Lubelszczyźnie popularna jest mąka gryczana, a w Małopolsce i na Podlasiu – mąka owsiana.
 
O czym nie można zapomnieć, czyli sekrety żurku idealnego
 
1. Żurek warto przygotować na wywarze mięsnym, gotowanym z wędzonką.

2. Gotując zupę nie można zapomnieć również o dodaniu majeranku i kminku, który wcześniej należy rozetrzeć.

3. Wielbiciele delikatniejszych smaków mogą złagodzić żurek śmietaną.

4. Ziemniaki należy ugotować osobno, ponieważ kwaśny wywar może spowodować, że będą twarde i niesmaczne.

5. Oprócz tradycyjnych dodatków takich jak ziemniaki, jajka i kiełbasa, żurek można podawać z kaszą, bobem, grochem, suszonymi grzybami, a także innymi rodzajami mięsa, jak np. boczek czy szynka.

6. Czosnek należy dodać na samym końcu – inaczej jego smak nie będzie wyczuwalny.

7. Danie można podawać w chlebie zamiast na talerzu.
 
Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robot - Coupe Pizzola Smoker M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Voigt Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Tableart Tomasz Miszczak Steinberg Komat Caffetea M&M Gastro Gorbi Espiga Na Lunch Iglotex POSbistro Belfood M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Makro Cash & Carry Lemonia Sokołów Krosno Menos Nektar Natura Werner & Mertz
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000