Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Warzywa sezonowe


Latem najchętniej sięgamy po pyszne i łatwo dostępne warzywa sezonowe. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw.

W gorące dni mamy większą ochotę na lekkie obiady i przekąski, dlatego też latem zdarza nam się rezygnować z mięsa na rzecz warzyw. Jak wynika z badania konsumenckiego, aż 40% Polaków przyznaje, że w wakacje chętniej je potrawy warzywne. Idealnie jest, gdy danie świetnie smakuje, zawiera mnóstwo składników odżywczych, a do tego przyrządza się je z produktów dostępnych na każdym targu. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest źródłem witamin i można wykorzystać z niej nie tylko małe buraczki, ale i liście.

Podczas wakacyjnych upałów doskonałym orzeźwieniem będzie zupa, której przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy włożyć do garnka umyte i pokrojone buraczki, zalać je wodą i gotować do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodać Chłodnik buraczkowy WINIARY, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej zupy dodać jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę i wstawić do lodówki na godzinę. Warto też wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Można bowiem dodać do niego połówki przepiórczych jaj i posypać go pokrojonym szczypiorkiem.

Botwinka świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do dania głównego np. hamburgerów w wersji letniej, do których doskonale nada się filet z łososia i duże ilości warzyw. Zmieloną rybę należy połączyć z rozpuszczonym wcześniej, w niewielkiej ilości wody Bulionem Warzywnym WINIARY oraz przyprawami (pieprz cayenne lub tabasco, sól). Następnie skropić sokiem z cytryny i zmieszać z drobno posiekaną cebulą, czerwoną papryką i świeżą botwinką. Wszystko uformować w okrągłe kotlety i usmażyć na patelni bądź grillu. Bułki wystarczy podgrzać w opiekaczu, aż do zarumienienia i posmarować Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem łagodnym WINIARY. Do środka poza kotletem można włożyć też liść sałaty, pomidor, ogórek i cebulę.

Doskonałym posiłkiem, który można zjeść na świeżym powietrzu będzie szybka w przygotowaniu sałatka. Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA... Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami należy usmażyć na patelni bez dodawania tłuszczu. Następnie filety pokroić w plastry, dodać do nich kawałki rzodkiewki i ogórka. Wydrążone wcześniej pestki z ogórka trzeba połączyć z jogurtem, solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Plasterki kurczaka ułożyć na talerzu w formie okręgu, a na środku położyć mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypać rzodkiewką i ogórkiem, a na koniec polać doprawionym jogurtem.

Źródło: www.winiary.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000