Latem najchętniej sięgamy po pyszne i łatwo dostępne warzywa sezonowe. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw.
W gorące dni mamy większą ochotę na lekkie obiady i przekąski, dlatego też latem zdarza nam się rezygnować z mięsa na rzecz warzyw. Jak wynika z badania konsumenckiego, aż 40% Polaków przyznaje, że w wakacje chętniej je potrawy warzywne. Idealnie jest, gdy danie świetnie smakuje, zawiera mnóstwo składników odżywczych, a do tego przyrządza się je z produktów dostępnych na każdym targu. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest źródłem witamin i można wykorzystać z niej nie tylko małe buraczki, ale i liście.
Podczas wakacyjnych upałów doskonałym orzeźwieniem będzie zupa, której przygotowanie nie jest czasochłonne. Wystarczy włożyć do garnka umyte i pokrojone buraczki, zalać je wodą i gotować do momentu, aż będą miękkie. Następnie dodać Chłodnik buraczkowy WINIARY, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej zupy dodać jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę i wstawić do lodówki na godzinę. Warto też wypróbować chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Można bowiem dodać do niego połówki przepiórczych jaj i posypać go pokrojonym szczypiorkiem.
Botwinka świetnie sprawdzi się także, jako dodatek do dania głównego np. hamburgerów w wersji letniej, do których doskonale nada się filet z łososia i duże ilości warzyw. Zmieloną rybę należy połączyć z rozpuszczonym wcześniej, w niewielkiej ilości wody Bulionem Warzywnym WINIARY oraz przyprawami (pieprz cayenne lub tabasco, sól). Następnie skropić sokiem z cytryny i zmieszać z drobno posiekaną cebulą, czerwoną papryką i świeżą botwinką. Wszystko uformować w okrągłe kotlety i usmażyć na patelni bądź grillu. Bułki wystarczy podgrzać w opiekaczu, aż do zarumienienia i posmarować Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem łagodnym WINIARY. Do środka poza kotletem można włożyć też liść sałaty, pomidor, ogórek i cebulę.
Doskonałym posiłkiem, który można zjeść na świeżym powietrzu będzie szybka w przygotowaniu sałatka. Pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY PAPIRUS POMYSŁ NA... Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami należy usmażyć na patelni bez dodawania tłuszczu. Następnie filety pokroić w plastry, dodać do nich kawałki rzodkiewki i ogórka. Wydrążone wcześniej pestki z ogórka trzeba połączyć z jogurtem, solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Plasterki kurczaka ułożyć na talerzu w formie okręgu, a na środku położyć mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypać rzodkiewką i ogórkiem, a na koniec polać doprawionym jogurtem.
Źródło: www.winiary.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.