Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Techniki grillowania na świecie


Grillowanie, pieczenie na ruszcie, barbeque – to tylko kilka z nazw jednego z najbardziej rozpowszechnionych na świecie sposobów przygotowywania potraw, czyli podgrzewania ich nad rozgrzanym paleniskiem. Metoda ta znana jest na całym świecie, a co za tym idzie, w różnych zakątkach globu zyskała swoje lokalne wariacje. Jakie są techniki grillowania na świecie? Jak w różnych krajach grilluje się mięso czy ryby? Oto krótki przegląd najpopularniejszych sposobów!
 
Barbecue – najpopularniejsza technika grillowania w USA

W powszechnej opinii barbecue to tylko angielska nazwa grillowania. To nie do końca prawda, bo tak naprawdę oznacza ona bardzo specyficzny rodzaj grillowania. Tę technikę grillowania charakteryzują dwie cechy – po pierwsze jest to długi proces. Nie chodzi tylko o sam czas pieczenia produktów, ale również ich przygotowywania i marynowania. Wynika to również z faktu, że grillowane mięso nie jest tak rozdrobnione, a piecze się większe kawałki, które wymagają dłużej obróbki. Drugą kluczową cechą jest rodzaj paliwa. Barbecue robi się tylko nad żarzącymi się kawałkami drewna. Jest to nie tylko zdrowe grillowanie, ale również nadające potrawom charakterystycznego, dymnego posmaku.
 
 
Asado – tak grilluje się mięso w Ameryce Południowej
 
Najpopularniejszą techniką grillowania w Ameryce Południowej, krajach takich jak Argentyna, Paragwaj, Chile czy Urugwaj jest asado. Mięso zamyka się tam w specjalnych dwustronnych rusztach, których nie umieszcza się bezpośrednio nad paleniskiem lub ogniskiem, ale wbija w ziemię lub wkłada w specjalnie przygotowane otwory wokół niego. Dzięki temu najwyższa temperatura nie oddziałuje bezpośrednio na mięso. Tym samym dochodzi ono wolniej, ale w środku zostaje soczyste. Warto jednak wspomnieć, że w całej Ameryce Południowej często można spotkać również tradycyjne grille, gdzie mięso, najczęściej wołowinę w dużych kawałkach, piecze się bezpośrednio na ruszcie umieszczonym nad rozżarzonymi węglami.
 
Dalekowschodnie grillowanie przy użyciu specjalnych marynat
 
W kuchni dalekowschodniej – głównie chińskiej, ale również wietnamskiej i innych – grilluje się bezpośrednio nad rozgrzanymi węglami, a za bardzo charakterystyczny smak i fakturę potraw odpowiadają wyjątkowe przyprawy i proces przygotowania. Najpierw mięso marynuje się w bardzo wyrazistych: sosie sojowym, winie ryżowym lub innych sosach z dodatkiem miejscowych przypraw, a tuż przed pieczeniem smaruje się dodatkowo lekko rozpuszczonym cukrem lub miodem, które pod wpływem temperatury karmelizują się i nadają chrupkości oraz niepowtarzalnego smaku.
 
Pierrade – technika grillowania wprost z Alp
 
Na terenie Alp, głównie Francji, niemal od czasów prehistorycznych grilluje się potrawy na specjalnym kamieniu, który wrzuca się w ognisko i czeka, aż uzyska bardzo wysoką temperaturę, a następnie umieszcza na nim mięso lub inne dowolnie wybrane produkty. Dziś ta metoda nic nie straciła na swoje popularności i wciąż jest doceniana przez smakoszy, bo potrawy grillowane w ten sposób zachowują swój naturalny smak. Jest to również zdrowe grillowanie, bo do potraw nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu, nie mają one również kontaktu z dymem, który w nadmiarze może być szkodliwy.
 
Shaslik – wschodnioeuropejska, kaukaska i bliskowschodnia technika grillowania
 
Shashlik lub po polsku szaszłyk to technika grillowania popularna szczególnie w Rosji, na Ukrainie, w krajach kaukaskich i bliskowschodnich. Kawałki mięsa, ale również warzyw, na przykład cebuli, nadziewa się tam na specjalne szpikulce i zawiesza bezpośrednio nad żarem. Dzięki zastosowaniu szpikulców grillowane produkty w bardzo łatwy sposób można obracać nad ogniem i kontrolować stopień ich wysmażenia. Pomimo tego, że technika ta wygląda podobnie, w różnych krajach używa się różnych rodzajów mięsa i przypraw. W bliskowschodnich krajach arabskich jest to przede wszystkim jagnięcina, baranina, wołowina, rzadziej drób. W krajach niemuzułmańskich i Wschodniej Europy popularna jest również wieprzowina.
 
Techniki grillowania z całego świata – warto poznać je i czerpać inspirację
 
Pomimo tego, że grillowanie na całym świecie, w ogólnych założeniach, wygląda podobnie, różni się w szczegółach. To jednak właśnie te szczegóły mają główny wpływ na wyjątkowy smak grillowanych potraw z różnych zakątków globu. Warto szukać inspiracji (na przykład pod tym linkiem: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezon-grillowy/techniki-grillowania.html), aby móc zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem lub formą przygotowania potraw z grilla.
 
Artykuł sponsorowany przez Unilever Food Solutions
Unilever Food Solutions Sp. z o.o.
ul. Bałtycka 43
61-017 Poznań
tel.: 61 876 43 63
www.unileverfoodsolutions.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000