Dalekowschodnie grillowanie przy użyciu specjalnych marynat
W kuchni dalekowschodniej – głównie chińskiej, ale również wietnamskiej i innych – grilluje się bezpośrednio nad rozgrzanymi węglami, a za bardzo charakterystyczny smak i fakturę potraw odpowiadają wyjątkowe przyprawy i proces przygotowania. Najpierw mięso marynuje się w bardzo wyrazistych: sosie sojowym, winie ryżowym lub innych sosach z dodatkiem miejscowych przypraw, a tuż przed pieczeniem smaruje się dodatkowo lekko rozpuszczonym cukrem lub miodem, które pod wpływem temperatury karmelizują się i nadają chrupkości oraz niepowtarzalnego smaku.
Pierrade – technika grillowania wprost z Alp
Na terenie Alp, głównie Francji, niemal od czasów prehistorycznych grilluje się potrawy na specjalnym kamieniu, który wrzuca się w ognisko i czeka, aż uzyska bardzo wysoką temperaturę, a następnie umieszcza na nim mięso lub inne dowolnie wybrane produkty. Dziś ta metoda nic nie straciła na swoje popularności i wciąż jest doceniana przez smakoszy, bo potrawy grillowane w ten sposób zachowują swój naturalny smak. Jest to również zdrowe grillowanie, bo do potraw nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu, nie mają one również kontaktu z dymem, który w nadmiarze może być szkodliwy.
Shaslik – wschodnioeuropejska, kaukaska i bliskowschodnia technika grillowania
Shashlik lub po polsku szaszłyk to technika grillowania popularna szczególnie w Rosji, na Ukrainie, w krajach kaukaskich i bliskowschodnich. Kawałki mięsa, ale również warzyw, na przykład cebuli, nadziewa się tam na specjalne szpikulce i zawiesza bezpośrednio nad żarem. Dzięki zastosowaniu szpikulców grillowane produkty w bardzo łatwy sposób można obracać nad ogniem i kontrolować stopień ich wysmażenia. Pomimo tego, że technika ta wygląda podobnie, w różnych krajach używa się różnych rodzajów mięsa i przypraw. W bliskowschodnich krajach arabskich jest to przede wszystkim jagnięcina, baranina, wołowina, rzadziej drób. W krajach niemuzułmańskich i Wschodniej Europy popularna jest również wieprzowina.
Techniki grillowania z całego świata – warto poznać je i czerpać inspirację
Pomimo tego, że grillowanie na całym świecie, w ogólnych założeniach, wygląda podobnie, różni się w szczegółach. To jednak właśnie te szczegóły mają główny wpływ na wyjątkowy smak grillowanych potraw z różnych zakątków globu. Warto szukać inspiracji (na przykład pod tym linkiem:
https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezon-grillowy/techniki-grillowania.html), aby móc zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem lub formą przygotowania potraw z grilla.