Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Sezon na grilla


Choć karkówka jest mięsem niełatwym do przyrządzenia, to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przygotowując ją, niejednokrotnie stajemy przed wieloma dylematami. Zastanawiamy się czy nie będzie półsurowa, za twarda, przypalona lub co gorsza wysuszona. Warto zatem dowiedzieć się więcej na jej temat. Bezcenne porady, poparte codziennym doświadczeniem przygotował ekspert – Robert Poliński, szef kuchni Knorr.
 

Karczek z grilla

Karkówka idealnie nadaje się na grilla, dlatego, że jest w niej dużo tłuszczu. Oznacza to, że podczas opiekania wraz z jego wytapianiem rozluźniają się jej włókna, wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. Karkówkę warto grillować pod przykryciem, ponieważ należy utrzymać stałą temperaturę na całej jej powierzchni. Stek o grubości 1-1,5 cm powinno się opiekać od 5 do 7 minut.
 
Jak nadać mięsu wyrazu i sprawić, by marynata wydobyła z niego wszystko, to co najlepsze?
  • Przed marynowaniem nakłuj karkówkę szpikulcem, aby przyprawy wniknęły głębiej w strukturę mięsa.
  • Wszyscy wielbiciele karkówki powinni zaopatrzyć się w Przyprawę do mięs Knorr, która w doskonały sposób podkreśla walory smakowe mięsa. Połączona z innymi składnikami jest też doskonałą bazą do stworzenia marynaty. Ponadto nadaje karkówce piękny, ciemny kolor, a także podkreśla jej kruchość i soczystość.
  • Marynatę powinno się przygotowywać na bazie oleju roślinnego. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc potęguje doznania smakowe.
  • Aby wprowadzić nutę kwasowości, do sporządzania marynaty należy dodać czerwone wino i dorzucić rozmaryn lub owoce jałowca. Zabieg ten zapewni karkówce leśny smak.
  • Orientalny smak marynaty, uzyskamy, dodając do niej świeży imbir, ziarna kolendry, trawę cytrynową czy skórkę otartą z limonki.
  • Słodkie marynaty najwygodniej i najsmaczniej robi się przy użyciu syropu klonowego, miodu lub po prostu cukru.

Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000