W dniach 1-2 marca 2010 r., odbył się zjazd ostatniej już grupy Beneficjentów Ostatecznych Projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” w Kurt Scheller Academy w Warszawie. Beneficjenci zebrali się w celu zademonstrowania swojej wiedzy teoretycznej i praktycznej, którą zdobyli podczas 11-dniowych staży w hotelach i restauracjach na terenie Polski.
Projekt ten, przypominamy, jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Ów zjazd swoją obecnością zaszczycili nie tylko główni bohaterowie spotkania - nasi Beneficjenci, ale również eksperci zewnętrzni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Koordynator Merytoryczny Projektu, a w Akademii witał nas Mistrz Kurt Scheller.
|
 |
 | FOT. Grupa III w komplecie wraz z Mistrzem Kurtem Schellerem oraz Koordynatorem Merytorycznym Projektu Krzysztofem Lendzionem. Na stole owoce prezentacji uczestników. |
Dzień pierwszy otworzyły testy praktyczne, a tu: krojenie cebuli julienne, pora brunoise, ziemniaka paysanne, trybowanie kulinarne kurczaka oraz nie lada zadanie: przyrządzenie omletu francuskiego z ziołami.
Uwieńczeniem egzaminowania były testy teoretyczne oraz pytania związane z podstawowymi zagadnieniami ze sztuki kulinarnej (np. Z czego przygotowuje się sos cumberland? Na czym polega blanszowanie?)  |  | Fot. Praca wre podczas testów praktycznych. | Fot. Czy marchewka julienne usatysfakcjonuje Mistrza? |
Po wyczerpujących testach, Beneficjenci zaznali odrobiny rozkoszy kosztując, wcześniej przygotowany przez Mistrza, lunch.
Dzień drugi otworzyły prezentacje dań, których Beneficjenci nauczyli się podczas stażu. Każdy chciał się pokazać z jak najlepszej strony, często prezentując potrawę w oryginalny sposób, poprzez wykorzystanie różnych eksponatów (np. flagę włoską, prezentację multimedialną z nastrojową muzyką).  |  | |
FOT. Pół żartem, pół serio. Opowieści podczas gotowania rozluźniają atmosferę. A jak idą przygotowania omletu z ziołami? |
Nauczyciele są mistrzami dla swoich uczniów, biada im zatem, jeśli będą kontynuować nieprawidłowe praktyki w sztuce kulinarnej.
Każdy nauczyciel i nauczycielka winni stosować zasadę samokształcenia i samorealizacji, aby w przyszłości mogli reprezentować profesjonalizm na miarę mistrza.
Fot. Piękne, kolorowe, wymyślne i oryginalne dzieła naszych mistrzów. Ciężka praca popłaciła.
Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|