Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Relacja z praktyk w Le Castel du Val d'Or w Belgii


Członkowie europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, odbywają praktyki w całej Europie. Tym razem zapraszamy na relację Adama Hasiaka, z pobytu w Belgii.

Dzięki stowarzyszeniu Euro-Toques, którego jestem członkiem, miałem okazję wyjechać na praktyki do Belgii, do restauracji Le Castel du Val d'Or.


Nie zastanawiając się nawet chwili, zarezerwowałem bilet, spakowałem się i udałem się na lotnisko. Cała podróż przebiegła tak, jak było to zaplanowane, bez jakichkolwiek opóźnień. Nawet się nie obejrzałem, a już byłem na lotnisku w Charleroi. Z lotniska odebrała mnie żona właściciela hotelu wraz z synem. Na początku miałem pewne obawy dotyczące mojej nieznajomości języka francuskiego. Już po paru minutach moje obawy zniknęły. Świetnie się dogadywaliśmy z Panią Bolle. Przez całą drogę do celu naszej podróży zadałem całą masę pytań, dzięki czemu wstępnie już zapoznałem się z wieloma szczegółami. Bardzo szybko zdążyłem się przekonać, że Pani Bolle jest bardzo miłą, uroczą i bardzo gościnną osobą. Po około godzinie jazdy, szybkiej jazdy dotarliśmy na miejsce. Na miejscu czekała na mnie Pani recepcjonistka wraz z hotelowym psiakiem. Przywitali mnie bardzo miło, zaprowadzili do mojego pokoju przez całą drogę powtarzając, że jestem ich gościem i mam się czuć jak w domu. I tak właśnie było, bardzo gościnnie, miło, prawie jak w domu.

Następnego dnia zacząłem pracę o 9.00. Oczywiście przed pracą zjadłem solidne śniadanie i zapoznałem się z osobami, które tam pracują. Na kuchni pracowałem z dwoma osobami, kucharzem Marc-iem oraz szefem cukierni Thibaut. Na moje szczęście Marc okazał się francuzem mieszkającym od niespełna 2 lat w Belgii. Na dodatek okazało się, że Marc pracował w restauracjach wyróżnionych przez przewodnik Michelin-a.

Dzięki temu miałem okazję zobaczyć, jak pracuje i jak "gotuje" się w tego typu restauracjach. Marc poświęcał mi bardzo dużo uwagi, chętnie dzielił się ze mną swoją wiedzą oraz zdobytym doświadczeniem. Gdy mieliśmy tylko chwilę wolnego, Marc chętnie pokazywał mi tajniki obu kuchni. Dla niego nie było problemu zrobić coś specjalnie dla mnie, żebym mógł zobaczyć oraz skosztować. Dlatego myślę, że dzięki takim wyjazdom, nawet nieodpłatnym wzrasta wartość kucharza. Na pewno, jest to ciekawe doświadczenie.

Wracając jednak do tematu hotelu. Będąc w tym obiekcie zauważyłem jedną ciekawą rzecz, która bardzo mi się spodobała. Właściciele większą uwagę poświęcali jakości pracy na kuchni, wydawanym posiłkom, niż całej reszcie obiektu. Często wchodząc do jakiegoś luksusowego hotelu jestem pod wielkim wrażeniem wystroju, natomiast sama kuchnia nie urzeka specjalnie. Zauważyłem, że tam nie ma przerostu formy nad treścią. Sam obiekt jest bardzo stary,wszędzie podłoga skrzypi, pachnie bardzo starym drewnem. Natomiast dla mnie, ma to swój urok zwłaszcza, że kuchnię mają świetną.

Najbardziej urzekło mnie jedno. Klient, zamawiał danie, a kucharz miał wolną rękę co do dodatków, ewentualnej formy podania i oczywiście smaku. Przy umiejętnościach Marca, każde danie było unikatowe. W głównej mierze na sam efekt składało się wiele udogodnień jakie posiadaliśmy. Jedna z chłodni była wypełniona różnorodnymi owocami, warzywami, kwiatami itd. Wszystko świeże, rano przywiezione przez lokalnego dostawcę. To samo tyczyło się mięs, ryb, owoców morza oraz wszelkiego rodzaju ptactwa. Istny raj dla kucharza! 
Mając dostęp do naprawdę świeżych produktów, dodatkowo wysokiej jakości, żaden gość nie wychodził niezadowolony. Dzięki szybie między częścią restauracyjną oraz zapleczem kuchennym mogłem podziwiać jak bardzo zadowoleni są klienci. W porze obiadowej przychodziły bardzo często te same osoby. Przychodzili dla kucharza, dla jego ogromnej wiedzy, fantazji, swego rodzaju finezji oraz własnej ciekawości. Co dzisiaj zaserwuje nam Marc? Dzięki bardzo sprzyjającym warunkom, aż chciało się wstawać do pracy, zwłaszcza, że właściciele dokładali wszelkich starań żeby kucharze mieli wszystko to, czego potrzebują.

Dzięki takiej organizacji pracy zostałem doceniony, przez zarówno kucharza jak szefostwo i dostałem propozycję współpracy.

Niestety 12 dnia dowiedziałem się o śmierci bliskiej mi osoby i musiałem wracać do Polski. Zamierzam jednak wrócić do Belgii w przyszłości i tam dalej się rozwijać.

Adam Hasiak

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000