Po latach zapomnienia wraca do naszych łask i na nasze talerze. Kasza przestaje kojarzyć się jedynie z obowiązkowym dodatkiem do gulaszu mięsnego i odkrywa swoje różne smaczne oblicza. Ze zdziwieniem słuchamy, iż można przyrządzić z niej nawet deser i że niesie w sobie więcej wartości odżywczych niż makaron, ryż czy ziemniaki. Oto kilka ważnych porad jak w pełni wykorzystać potencjał kaszy.
Przed gotowaniem
1. Kaszę gryczaną przed gotowaniem należy wysypać na suchy blat i przebrać - odrzucić uszkodzone, poczerniałe ziarna.
2. Kasza jaglana - coraz popularniejsza ze względu na swoje walory odżywcze - charakteryzuje się gorzkim smakiem. Jeśli chcesz się go pozbyć, to wystarczy, że przelejesz ją wrzątkiem na sicie jeszcze przed gotowaniem. Drugą metodą jest wstępne podprażenie kaszy na suchej patelni, a następnie zalanie wrzątkiem i ugotowanie.
Odpowiednie proporcje wody do gotowania
Kasze w różnym stopniu chłoną wodę ze względu na gatunki zbóż, z których powstają. Trzeba więc zastanowić się, czy odpowiada nam bardziej konsystencja sypka czy półsypka. Idealne proporcje dla wody i kaszy jęczmiennej to 2,5:1 lub 2:1. Jeśli chcemy, aby ziarenka częściowo się rozgotowały (konsystencja półsypka), to wody należy nalać 3 razy więcej niż kaszy. Natomiast najlepszym sposobem na kuskus jest zalanie go wrzątkiem do poziomu ok. 1 cm wyżej niż poziom kaszy w naczyniu.
Podczas gotowania
Kaszę zawsze wrzucajmy na gotującą się wodę. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Zdarza się, że przegotowana kasza nieapetycznie się skleja. Dzieje się tak dlatego, że jej głównym składnikiem jest skrobia. W procesie ogrzewania w wodzie skrobia chłonie wodę i pęcznieje. Jeśli kasza gotowana jest zbyt długo, skrobia wypływa na zewnątrz, zlepiając jej ziarenka. Kasza gryczana będzie idealna po 15 minutach gotowania i ok. 10 minutach oczekiwania w garnku pod przykryciem, już po wyłączeniu gazu. Aby zapobiec sklejaniu ziarenek, można również dodawać do gotowania odrobinę oleju lub innego tłuszczu.
Po gotowaniu
Nie podawaj kaszy od razu - odczekaj ok. 10-30 minut. Kasza w tym czasie powinna pozostać pod przykryciem i wchłaniać wodę. W ten sposób zyska pełnię smaku i najlepszą dla siebie konsystencję.
Kasza ze smakiem
Mówi się, że kasza jest nośnikiem smaku. Oznacza to, że możemy go dowolnie kształtować, poprzez dodanie do wody przypraw np. ziela angielskiego czy liścia laurowego.
Jaka kasza pasuje do jakiego dania?
- Kasza jęczmienna to podstawa krupniku, dań mięsno-warzywnych, risotto i zapiekanek.
- Kasza gryczana może być składnikiem farszu do pierogów, gołąbków i naleśników.
- Kasza jaglana bardzo dobrze smakuje na słodko, a także z sałatkami.
- Kuskus sprawdzi się natomiast w zapiekankach i sałatkach.
Kącik malucha
Kasze mogą okazać się doskonałym pomysłem dla urozmaicenia jadłospisu dzieci. Są one źródłem węglowodanów złożonych, zawierają witaminy B1, B2, PP, kwas foliowy, potas, żelazo, cynk i magnez, a także błonnik.
Źródło: www.knorr.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.