Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Sposoby wędzenia i...
Pyszne steki z gri...
Jak zdrowo grillow...
Sezon na grilla
Grillowanie w styl...
Sprawdź, jak zapew...
Miętowe orzeźwieni...
Piwo na talerzu
Warzywa sezonowe
Ziarenka maku
Parzenie kawy
Fakty i mity na te...
Owoce w diecie
Energetyczne smako...
Wołowina wg Grzego...
Mniej soli na zdro...
Rabarbar
Jak nakarmić majów...
Niebezpieczny glut...
Moda na zupę trwa
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Fondis
Tech - Prim
Makro Cash & Carry
Heute Service
LMS Online Sp. z o.o.
Winterhalter Gastronom...
HellCold
M&M Gastro
007Gastro.pl
Artykuły spożywcze
Pizzola
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Praktyczna wiedza o kaszy


Po latach zapomnienia wraca do naszych łask i na nasze talerze. Kasza przestaje kojarzyć się jedynie z obowiązkowym dodatkiem do gulaszu mięsnego i odkrywa swoje różne smaczne oblicza. Ze zdziwieniem słuchamy, iż można przyrządzić z niej nawet deser i że niesie w sobie więcej wartości odżywczych niż makaron, ryż czy ziemniaki. Oto kilka ważnych porad jak w pełni wykorzystać potencjał kaszy.

Przed gotowaniem

1. Kaszę gryczaną przed gotowaniem należy wysypać na suchy blat i przebrać - odrzucić uszkodzone, poczerniałe ziarna.

2. Kasza jaglana - coraz popularniejsza ze względu na swoje walory odżywcze - charakteryzuje się gorzkim smakiem. Jeśli chcesz się go pozbyć, to wystarczy, że przelejesz ją wrzątkiem na sicie jeszcze przed gotowaniem. Drugą metodą jest wstępne podprażenie kaszy na suchej patelni, a następnie zalanie wrzątkiem i ugotowanie.

Odpowiednie proporcje wody do gotowania

Kasze w różnym stopniu chłoną wodę ze względu na gatunki zbóż, z których powstają. Trzeba więc zastanowić się, czy odpowiada nam bardziej konsystencja sypka czy półsypka. Idealne proporcje dla wody i kaszy jęczmiennej to 2,5:1 lub 2:1. Jeśli chcemy, aby ziarenka częściowo się rozgotowały (konsystencja półsypka), to wody należy nalać 3 razy więcej niż kaszy. Natomiast najlepszym sposobem na kuskus jest zalanie go wrzątkiem do poziomu ok. 1 cm wyżej niż poziom kaszy w naczyniu.

Podczas gotowania

Kaszę zawsze wrzucajmy na gotującą się wodę. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Zdarza się, że przegotowana kasza nieapetycznie się skleja. Dzieje się tak dlatego, że jej głównym składnikiem jest skrobia. W procesie ogrzewania w wodzie skrobia chłonie wodę i pęcznieje. Jeśli kasza gotowana jest zbyt długo, skrobia wypływa na zewnątrz, zlepiając jej ziarenka. Kasza gryczana będzie idealna po 15 minutach gotowania i ok. 10  minutach oczekiwania w garnku pod przykryciem, już po wyłączeniu gazu. Aby zapobiec sklejaniu ziarenek, można również dodawać do gotowania odrobinę oleju lub innego tłuszczu.

Po gotowaniu

Nie podawaj kaszy od razu - odczekaj ok. 10-30 minut. Kasza w tym czasie powinna pozostać pod przykryciem i wchłaniać wodę. W ten sposób zyska pełnię smaku i najlepszą dla siebie konsystencję.

Kasza ze smakiem

Mówi się, że kasza jest nośnikiem smaku. Oznacza to, że możemy go dowolnie kształtować, poprzez dodanie do wody przypraw np. ziela angielskiego czy liścia laurowego.

Jaka kasza pasuje do jakiego dania?

  • Kasza jęczmienna to podstawa krupniku, dań mięsno-warzywnych, risotto i zapiekanek.
  • Kasza gryczana może być składnikiem farszu do pierogów, gołąbków i naleśników.
  • Kasza jaglana bardzo dobrze smakuje na słodko, a także z sałatkami.
  • Kuskus sprawdzi się natomiast w zapiekankach i sałatkach.

Kącik malucha

Kasze mogą okazać się doskonałym pomysłem dla urozmaicenia jadłospisu dzieci. Są one źródłem węglowodanów złożonych, zawierają witaminy B1, B2, PP,  kwas foliowy, potas, żelazo, cynk i magnez, a także błonnik.

Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Smoker Tech - Prim Espiga Iguana - Gastro easyFairsŽ Poland CTK Doram Piórex LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Sp. z o.o. Uzdrowisko Wysowa S.A. Iglotex Secpol Soda Pluss HRC Serwis Dora Metal ABC Espresso M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Tableart Tomasz Miszczak Robot - Coupe Belgium`s Best Heute Service Senso Gastro Nektar Natura Menos Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000