W ostatnim czasie obserwujemy w Polsce wzrost zainteresowania piwowarstwem. Odkrywamy nowe smaki, słody i chmiele, a szerzej dotąd nieznane gatunki piw stają się naszymi ulubionymi. Coraz częściej okazuje się jednak, że piwo znajduje swoje miejsce nie tylko w naszych domowych barkach, ale również w kuchni. Popularny trunek staje się nieodłącznym składnikiem kulinariów – podobnie jak wino – jako element przyrządzania marynat do mięs, bądź pomysłowy dodatek do deserów. W świetle najnowszych badań okazuje się też, że, marynowanie mięsa w piwie sprawia, że o połowę spada ilość szkodliwych substancji powstających podczas grillowania.
Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na kompozycjach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości gastronomicznych, aby wpleść ten szlachetny trunek do codziennych dań. Piwne naleśniki? Nic prostszego! Wystarczy wykorzystać piwo zamiast mleka, dzięki temu naleśniki zyskają na puszystości. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycące danie główne, piwo doskonale odnajdzie się w towarzystwie przypraw do marynaty, a także znakomicie wzbogaci smak żeberek pieczonych w miodowej zalewie. Można również spróbować kurczaka nadziewanego piwem. Wystarczy nasadzić tuszkę na otwartą butelkę i wstawić do piekarnika. Butelka podczas pieczenia powinna stać. Z domieszką piwa przygotowuje się także desery czy dania na słodko.
Aby smak piwa był wyrazisty w potrawie, należy zadbać o dobór odpowiednich składników. Trzeba pamiętać o zakupie świeżych produktów. Świetnie sprawdzą się tu te regionalne takie jak: oscypki, kiełbasy, dziczyzna, które można wykorzystać jako doskonałą bazę do stworzenia nowej jakości w kuchni i ożywienia tradycyjnych potraw.
Warto podkreślić, że gotowanie z zastosowaniem piwa, czy samego słodu wymaga przede wszystkim chęci i sympatii do kulinariów. Jak to zwykle bywa – w kuchni potrzebne jest wyczucie oraz wyobraźnia, ale nie powinno to nikogo odstraszać. Piwo może być również bardzo wdzięcznym urozmaiceniem naszych codziennych dań, które dzięki niemu znów zaczną zachwycać podniebienia.