| |
Szklanki, pokale, kufle… Mają różne kształty i rozmiary i od setek lat pijemy w nich piwo. Jednak rzadko kto wie, że rytuał doboru właściwego szkła do gatunku piwa jest tak samo ważny jak wybór odpowiedniego kieliszka do rodzaju wina. Szkło to jeden z najistotniejszych elementów piwnej kultury – właściwie dobrane wydobywa z niego aromat, smak i charakter.
Szklanka do piwa to najważniejszy element rytuału serwowania. Dobrze dobrana szklanka, pokal czy kufel sprawi, że piwo ukaże nam swoje najlepsze cechy – wszystkie smaki i aromaty będą dobrze zgrane i zbudują idealny profil smakowy. Jeżeli jednak wybierzemy szklankę przypadkowo, istnieje ryzyko, że zamiast cieszyć się smakiem dobrego piwa, otrzymamy napój, który nie spełni naszych oczekiwań. Piwo podane w niewłaściwym szkle nie odkryje całego swojego sensorycznego potencjału.
Wiele marek piwa posiada swoje charakterystyczne, unikatowe szkło. Stosując różne typy szkła zwiększamy przyjemność picia piwa. W zależności od kształtu szklanki lub kufla, w którym podawane jest piwo, można uwypuklić określone cechy piwa jak smak, zapach, barwę, klarowność, pienistość. Naczynia o przekroju węższym u szczytu niż w środku doskonale uwydatniają aromat piwa. Z kolei szkła szersze u szczytu wpływają na pianę: utrzymują ją, dzięki czemu jest trwalsza. – wyjaśnia Katarzyna Kołacka, trener szkoleń produkcji w Kompanii Piwowarskiej.
Jak zatem dobrać szklankę odpowiednią do piwa? Czy istnieją jakieś zasady, czy może kształt szklanki to tylko design i wyobraźnia projektanta? Chociaż nie wszyscy o tym wiedzą, prawda jest taka, że ilość typów szkła do piwa znacznie przewyższa wszystkie kieliszki, pokale i szklanki do wszystkich pozostałych alkoholi razem wziętych. Jak się w tym połapać? Oto przewodnik Kompanii Piwowarskiej po piwnym szkle:
Klasyczny Lager
Gatunek ten serwujemy w prostych lub rozszerzonych lekko szklankach z cienkiego szkła. Lager pachnie jednoznacznie chmielem i słodem, dlatego szklanka nie musi zwężać się tulipanowo ku górze by kumulować ulotne aromaty. Cienkie szkło sprawia, że podczas picia piwo przelewając się przez rant szklanki musuje delikatnie podniebienie i język, podkreślając cechy orzeźwiające, bardzo istotne dla tego gatunku.
W takim szkle można podać takie piwa jak np. Tyskie, Lech czy Żubr.
Weissbier
Piwo pszeniczne posiada wiele cech, które warunkują dobór odpowiedniego kształtu szklanki. Piwa tego typu doskonale się pienią, a ich piana to ważny element wizualny piwa. Dlatego szklanki do stylu Weissbier mają rozszerzoną czaszę w górnej części szklanki, tworząc efektowną kulę z piany wieńczącą piwo. Zwężenie na górze szklanki kumuluje aromat, dzięki czemu jeszcze intensywniej odczuwamy nuty bananów, goździków i gumy balonowej, typowe dla tego gatunku piwa.
W takim szkle podajemy np. Książęce Złote Pszeniczne.
Ale
ALE to angielskie piwo górnej fermentacji o zdecydowanym, silnym bukiecie. Owoce, chmiel, karmel i alkohol to tylko niektóre z nich. Tak aromatyczne piwa podaje się w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła. Aromat uwalnia się wtedy całą powierzchnią szklanki i cieszy zmysły złożoną kompozycją. Grube szkło z jakiego wykonana jest szklanka nie powoduje dodatkowego wysycania podczas picia, dzięki czemu ALE jest stonowany i angielsko - spokojny w smaku.
Schwarzbier
Schwarzbier nazywany jest piwem deserowym dzięki swoim kawowo – słodowym nutom. Jest pełen aromatów, dlatego podajemy go w kielichu, który można podgrzać dłonią. W zależności od upodobań, możemy trzymać go delikatnie za stópkę i pić zimnego jak mrożoną kawę, lub objąć i podgrzać delikatnie by poczuć orzechy, toffi i kakao. Delikatne rozszerzenie na górze kielicha pozwala eksponować kremową i gęstą pianę.
W tym szkle podajemy np. Książęce Ciemne Łagodne.
Piwa owocowe
Piwa owocowe to idealne letnie orzeźwiacze, których głównymi cechami są lekkość smaku, przyjemny aromat i umiejętność gaszenia pragnienia. Dlatego szklanki do tych piw, najczęściej przypominają te do long drinków. Fantazyjne przewężenia i zdobienia oraz delikatna forma nadają piwu elegancką oprawę i sprawiają, że nawet miłośnicy kolorowych drinków skłaniają się latem ku piwom owocowym. Co ważne, piwa owocowe jak belgijski kriek, podaje się mocno schłodzone, dlatego najczęściej pokale w jakich je serwujemy posiadają stopkę – dzięki której delikatnie trzymamy szklankę i nie ogrzewamy piwa.
W takim szkle jak po prawej stronie można podać piwo Redd’s.
Pilzner Bohemski
Pilzner to jedno z niewielu piw, które w zależności od okazji wymagają różnych naczyń. Jeżeli chcemy delektować się bogatym aromatem pilznera i docenić jego bursztynowy kolor, wybieramy wąskie, delikatnie zwężane ku górze szklanki, które pozwalają stopniowo uwalniać się aromatom chmielowym, słodowym i estrowym. W sytuacji zaś, gdy mamy ochotę po prostu napić się doskonale goryczkowego piwa i poczuć prawdziwą radość piwosza, pijemy go z solidnego kufla z grubego szkła. Pewny chwyt za ucho, szeroka czapa piany i uderzenie zapachu chmielu sprawi, że poczujemy klimat czeskiej gospody.
W takim szkle podajemy piwo Pilsner Urquell.
Stout
Ten kto pił stouta wie, że nie sposób oprzeć się jego kremowej, gęstej pianie i czarnej, głębokiej barwie. Właśnie te walory piwa determinują rodzaj szklanki w jakiej serwujemy ten gatunek. Szeroka, dość ciężka z rozszerzoną górną częścią szklanka sprawia, że barwa stouta nabiera jeszcze większej głębi, a piana układa się w wysoką koronę wieńcząc piwo. Duża średnica szklanki powoduje jednocześnie uwalnianie aromatów kawy i gorzkiej czekolady, które są domeną tych irlandzkich piw górnej fermentacji.
Marcowe
Ten styl piwa to mocniejsza odmiana lagera. Piwo jest bursztynowe, trochę alkoholowe, karmelowe i zdecydowanie chmielowe. Szkło do marcowego wynika bardziej z okazji w jakiej pijemy to piwo, niż z profilu smakowego. Marcowe bowiem to piwo warzone w marcu, by po kilkumiesięcznym dojrzewaniu było gotowe na słynny niemiecki festiwal czyli Octoberfest. Tam przy drewnianej ławie, w towarzystwie kiełbas i żeberek tylko ciężki kufel zdaje egzamin.
Trapist
Trapist to przedstawiciel belgijskiej odmiany ALE, czyli piwo górnej fermentacji. Jest to jednak piwo szczególne, gdyż powstaje tylko w kilku miejscach na świecie. Są to belgijskie (oraz jeden holenderski) browary, należące do zakonu Trapistów, w których mnisi warzą piwo. Powstają tam niezwykle bogate, aromatyczne piwa o wysokiej zawartości alkoholu. Szkło do tego piwa częściowo opiera się na legendzie i odwzorowuje kształt Świętego Graala, częściowo zaś przypomina kielich do koniaku, co jest już cechą praktyczną. Po prostu kształt szklanki ułatwia podgrzewanie szklanki ręką, co sprzyja powolnemu odkrywaniu bukietu tego piwa.
Bock
Niemiecki gatunek piwa BOCK (czyli po polsku Koźlak), to piwo o wysokiej pełni smaku i przepięknej, ciemnobursztynowej barwie z miedzianym połyskiem, z którą kontrastuje kremowa piana. Podkreślenie barwy tego piwa to cel piwowarów, dlatego szklanki dedykowane temu stylowi to symetryczne, tulipanowe pokale na stopce. Ten rodzaj szkła doskonale łączy dostojny, ciężki profil aromatyczny piwa z głęboką barwą, która iskrzy się w pokalu krystaliczną klarownością.
Pamiętajmy że rytuał degustacji, delektowania się piwem rozpoczyna się już od zmysły wzroku! Piwo musi pięknie się prezentować, abyśmy mieli ochotę po nie sięgnąć. – podsumowuje Maja Drab, specjalista ds. sensoryki w Kompanii Piwowarskiej.
Wymienione gatunki to naturalnie tylko mały wycinek piwnego świata. Każdy z pozostałych prawie 100 gatunków piwa to osobna historia na temat smaku, aromatu i oczywiście sztuki serwowania. Zjawisko kultury piwa opiera się na znajomości tychże zasad i świadomej konsumpcji różnych gatunków piwa w sposób pozwalający docenić wszelkie jego zalety. Kompania Piwowarska zaprasza zatem do wspólnej eksploracji piwnego świata i kreowania kultury piwa.
Kompania Piwowarska – Lider branży piwowarskiej w Polsce
Kompania Piwowarska jest największym przedsiębiorstwem piwowarskim w Polsce. Kilkusetletnie doświadczenia w warzeniu piwa, nowoczesne technologie i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie gwarantują najwyższą jakość naszych produktów. Do portfela marek KP należą najpopularniejsze polskie piwa – m.in. Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne, Redd's, a także międzynarodowe marki premium: Pilsner Urquell, Grolsch oraz Peroni Nastro Azzurro. Kompania Piwowarska (utworzona w 1999 roku) posiada trzy browary (w Tychach, Poznaniu i Białymstoku) oraz oddziały handlowe na terenie całego kraju. Kompania Piwowarska prowadzi także działalność społeczną oraz programy edukacyjne popularyzujące odpowiedzialność i umiar w konsumowaniu alkoholu. Wielkość sprzedaży osiągniętej przez KP w roku finansowym zakończonym 31 marca 2012 r. wyniosła 13,5 mln hektolitrów piwa.
SABMiller – jeden z największych na świecie producentów piwa
Kompania Piwowarska jest częścią jednego z największych na świecie producentów piwa – SABMiller plc. Grupa produkuje lub dystrybuuje piwo na sześciu kontynentach, a jej ogólnoświatowy portfel obejmuje międzynarodowe piwa premium, takie jak Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Pilsner Urquell oraz czołowe marki lokalne, takie jak Aquila, Castle, Miller Lite, Snow czy Tyskie. SABMiller jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli. W roku finansowym zakończonym 31 marca 2012 SABMiller osiągnął przychody w wysokości 31,4 mld USD oraz wypracował zysk brutto (EBITA) w wysokości 5,6 mld USD. SABMiller plc jest notowany na giełdach papierów wartościowych w Londynie i Johannesburgu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|