Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Sposoby wędzenia i...
Sposoby wędzenia r...
Pyszne steki z gri...
Jak zdrowo grillow...
Sezon na grilla
Grillowanie w styl...
Sprawdź, jak zapew...
Miętowe orzeźwieni...
Piwo na talerzu
Warzywa sezonowe
Ziarenka maku
Parzenie kawy
Fakty i mity na te...
Owoce w diecie
Energetyczne smako...
Wołowina wg Grzego...
Mniej soli na zdro...
Rabarbar
Jak nakarmić majów...
Niebezpieczny glut...
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
POSbistro
Nektar Natura
Tableart Tomasz Miszcz...
Manitowoc Foodservice
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Artykuły spożywcze
Pizzola
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Owoce w diecie


Zdrowa dieta zakłada spożywanie przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Są one niezastąpionym źródłem witamin i soli mineralnych, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Czy to oznacza, że możemy po nie sięgać bez ograniczeń? Czy owoce są sprzymierzeńcem odchudzania, czy może jego wrogiem?

Owoce są naturalnym źródłem błonnika i potasu, działają antyoksydacyjnie i poprawiają przemianę materii. Jednocześnie, najczęściej zawierają sporo naturalnego cukru, który wpływa na ich zwiększoną kaloryczność. To dlatego osoby rozpoczynające swoją przygodę z dietą odchudzającą prędzej czy później stają przed trudnym dylematem – włączać owoce do jadłospisu czy też może wręcz przeciwnie – wykluczać?
 
Owoc owocowi nierówny
 
Odpowiedź, jak zwykle, znajduje się w zdrowym rozsądku. Dieta redukcyjna nie zakłada całkowitej eliminacji owoców z codziennego menu, co nie oznacza, że wskazane jest sięganie po nie bez jakichkolwiek ograniczeń. Nielimitowane spożycie owoców może bowiem prowadzić nie tylko do braku zmniejszenia masy ciała, ale nawet do jej zwiększenia. Poza ilością owoców, która zależy od ustalonego dziennego limitu kalorycznego, istotny jest także ich rodzaj. Owoce diametralnie różnią się między sobą nie tylko zawartością cukru, lecz także wartościami odżywczymi czy indeksem glikemicznym. Najbezpieczniej przyjąć jest zasadę, że nie ma owoców zakazanych, są tylko te bardziej lub mniej wskazane. Do pierwszej grupy zaliczymy np. arbuzy, jabłka i cytrusy, do drugiej zaś – słodziutkie śliwki czy tłuste avocado.
 
Surowe czy suszone?
 
Dietetycy są zgodni, że najbardziej wskazane są owoce sezonowe, spożywane na surowo. Złe postrzeganie suszonych owoców w diecie wynika z faktu, że zazwyczaj są one kandyzowane i zawierają całkiem sporo dodatkowego, aczkolwiek zupełnie niepotrzebnego cukru. Z tej samej przyczyny, niezalecane podczas diety są również owoce w syropach i puszkach. Warto jednak wiedzieć, że niektóre owoce właśnie dzięki procesowi suszenia zyskują na wartości. Należy jednak rozróżnić dobre suszone owoce od tych mniej wartościowych zapoznając się z nowoczesnymi metodami suszenia, które nie powodują dużych strat witaminowych w suszu. Do takich nowoczesnych metod należy puffing, dzięki któremu owoce mają więcej cennych składników i wartości odżywczych od suszu owocowego wytwarzanego za pomocą tradycyjnej metody suszenia konwekcyjnego, które zachodzi w wysokich temperaturach wyniszczających witaminy.
 
Dla osób będących na diecie nie powinno być tajemnicą, że suszone morele zawierają więcej błonnika niż świeże, a suszone banany mają więcej białka niż owoc zerwany prosto z drzewa. Z tej przyczyny chrupiące przekąski z owoców nie są wrogiem diety i odchudzania, pod warunkiem oczywiście, że wybieramy produkty o wysokiej jakości, bez dodatku konserwującego cukru i innych zbędnych ulepszaczy, mających poprawiać to, co stworzyła natura. Wśród owoców suszonych warto wybierać te, które suszone są nowoczesną metoda puffingu. Proces puffingu zachodzi w bardzo krótkim czasie, w podciśnieniu w niskiej temperaturze i dzięki temu owoce puffingowane zyskują nowe atrakcyjne właściwości – stają się chrupkie, kruche, lekkie, zwiększają swoją objętość, a co najistotniejsze zachowują wszystkie witaminy występujące w świeżych owocach – mówi Katarzyna Barczyk z firmy Puffins.
 
Sprzymierzeńcem diety redukcyjnej jest także ananas. Ten wydawałoby się słodki owoc zawiera spore ilości błonnika oraz bromeliny, czyli enzymów ułatwiających trawienie, metabolizm białek i oczyszczanie organizmu. Co ciekawe, bromelina jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sama waży.
 
Będąc na diecie nie można zapominać, że całkowita rezygnacja z owoców nie jest wskazana, ponieważ są one dla nas zbyt cenne. Najważniejsze są umiarkowanie i różnorodność, które gwarantuję pełną suplementację organizmu.
 
Opublikowała: Karolina Odzimek
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Dora Metal M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Robot - Coupe Belgium`s Best Nektar Natura Menos Tableart Tomasz Miszczak Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro Makro Cash & Carry Watersystem Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Reinex Barry Callebaut Steinberg Artek Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000