Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.09.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Najlepsze dodatki do grilla? Porady, bez których nie obejdzie się żadne przyjęcie!


Nawet najlepsze dania z rusztu nie obejdą się bez odpowiednich dodatków. Jakie sałatki, dipy i pieczywo najlepiej wyglądają w towarzystwie grillowanych mięs i warzyw? Z czym podawać boczek na grilla? Poznaj najlepsze patenty. 

Sałatki – lekkie i orzeźwiające uzupełnienie dań z grilla 

Sałatki to obowiązkowa pozycja w grillowym menu. Stanowią przeciwwagę dla ciężkich i tłustych mięs. Dobrze skomponowana sałatka powinna być lekka, kolorowa i zawierać sezonowe składniki. Klasyczna sałatka grecka z fetą, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą i oliwkami to sprawdzony wybór. Warto też przygotować sałatkę z grillowanych warzyw – cukinii, bakłażana, papryki i cebuli. Taki dodatek świetnie komponuje się z mięsami i rybami z rusztu. 

Ziemniaczana i colesław – sałatkowi ulubieńcy 

Dwie sałatki, które zawsze cieszą się popularnością na grillowych przyjęciach to ziemniaczana i colesław. Pierwsza z nich przygotowywana jest z ugotowanych ziemniaków, jajek, ogórków konserwowych, cebuli i majonezu. Colesław to z kolei połączenie poszatkowanej kapusty, marchewki, cebuli i sosu na bazie majonezu. Obie są sycące, aromatyczne i pasują praktycznie do wszystkiego – od kiełbasek, przez karkówkę, po grillowanego łososia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zawsze zadowala gości.

Colesław świetnie smakuje w połączeniu z wieprzowiną. Jeśli przygotujesz smaczny boczek na grilla, na pewno takie zestawienie będzie hitem przyjęcia. Tajemnica sukcesu tkwi w przepisie na mięso, który znajdziesz tutaj: https://www.winiary.pl/przepisy/spiralki-z-boczku-z-grilla.

Dipy i sosy, czyli dodatki, które nadają charakteru  

Mięsa z grilla lubią towarzystwo aromatycznych dipów i sosów. Klasyczne dodatki w postaci ketchupu i musztardy to absolutna podstawa, ale warto poeksperymentować też z mniej oczywistymi połączeniami. Sos barbecue z wędzonymi śliwkami to ciekawa propozycja dla wielbicieli słodko-pikantnych smaków. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zmiksować śliwki z cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym i ulubionymi przyprawami. Taki sos rewelacyjnie smakuje z żeberkami i stekami.

Bazyliowe pesto i sos czosnkowy  

Włoskie akcenty zawsze dobrze sprawdzają się w kuchni, również tej z grilla. Pesto z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy to pyszny dodatek do grillowanych warzyw, ryb i owoców morza. Intensywnie zielony kolor i świeży smak pesto ożywią każde danie. Sos czosnkowy to z kolei propozycja dla tych, którzy lubią wyraziste, zdecydowane smaki. Wystarczy zmiksować ząbki czosnku z jogurtem, majonezem i ulubionymi ziołami. Taki dip świetnie pasuje do szaszłyków, kiełbasek i steków. 

Jeśli lubisz wyraziste smaki, koniecznie wypróbuj Sos chrzanowy WINIARY, który doskonale komponuje się z mięsami podawanymi na zimno i na ciepło. Sos chrzanowy z dodatkiem tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnych przekąsek, pasztetów i jajek na twardo. Latem przyda się na spotkania przy grillu – do karkówki z rusztu na słodko czy pieczonych kiełbasek. Sos chrzanowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do jaj, ryb, mięs, pasztetu czy dań z grilla. Jego smak wzbogaci nawet najprostszą potrawę.

Pieczywo, które uzupełni dania z grilla  

Mięsa i warzywa z rusztu smakują najlepiej z dobrym pieczywem. Tradycyjne pieczywo to bułki i bagietki, ale coraz częściej sięga się też po inne wypieki.
 
Focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek to pyszny włoski placek, który znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek i dipów. Grillowana tortilla pszenna to z kolei świetna baza do zawijania mięs i warzyw. Nie może też zabraknąć grillowanej kukurydzy – wystarczy posmarować ją masłem i posypać solą, by cieszyć się pysznym smakiem i chrupką konsystencją.

Grzanki czosnkowe i bułeczki z ziołami  

Aromatyczne grzanki czosnkowe to pyszny dodatek do sałatek i zup. Wystarczy pokroić bagietkę w kromki, posmarować masłem czosnkowym i zapiekać w piekarniku lub na grillu do momentu zarumienienia. Chrupiące i pachnące grzanki znikną ze stołu w mgnieniu oka. Domowe bułeczki z ziołami prowansalskimi to kolejna propozycja dla miłośników aromatycznego pieczywa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyci gości. Świeże lub suszone zioła nadadzą bułeczkom niepowtarzalnego charakteru i sprawią, że staną się pysznym uzupełnieniem potraw, takich jak boczek na grilla.

Dodatki to sekret udanego grillowania  

Udane grillowe przyjęcie to nie tylko pyszne mięsa i warzywa z rusztu, ale też starannie dobrane dodatki.
Sałatki, dipy, sosy i pieczywo potrafią zdziałać cuda i sprawić, że nawet najprostsze dania zyskają wyjątkowy smak i charakter.

Warto poświęcić chwilę na przygotowanie kolorowych sałatek, aromatycznych dipów i apetycznego pieczywa. Goście z pewnością docenią kulinarne wysiłki i chętnie sięgną po oryginalne dodatki. Grillowanie to świetna okazja do kulinarnych eksperymentów i wychodzenia poza utarte schematy. Odrobina kreatywności i zabawy formą sprawią, że każde przyjęcie na świeżym powietrzu będzie smakować wyśmienicie.
 
Artykuł sponsorowany 

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000