Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Moda na zupę trwa



Talerz zupy i kawałek świeżego chrupiącego chleba to świetny zestaw, który zapewni uczucie sytości i da wrażenie ciepła ogarniającego nas od wewnątrz. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi zasadami przygotowania tego aromatycznego dania.

W ostatnim czasie dostrzegam z radością, że tradycyjne zupy, takie jak właśnie krupnik, gulaszowa, ziemniaczana czy barszcz ukraiński powracają na nasze stoły. Nie dziwi mnie to, bo zupa jest idealnym rozwiązaniem dla dzisiejszych zabieganych ludzi – mówi Piotr Murawski, Szef kuchni Knorr.

Bulion to podstawa

Dodatki nadają zupie charakteru, ale to w bulionie kryje się jej istota. O czym warto pamiętać przygotowując go? Przede wszystkim najpierw należy gotować mięso w wodzie, a dopiero potem dodawać warzywa, aby miały delikatny smak. Ważny jest jednak umiar, bowiem jeśli dodamy za dużo warzyw, to po pierwsze bulion może wyjść za słodki, a po drugie możemy zatracić jego złocisty kolor. Aby uniknąć tego typu sytuacji, warzywa można wcześniej podsmażyć na oliwie lub oleju. Wzmocnić smak wywaru może też dodatek suszonych lub świeżych grzybów. Wśród typowych dla bulionu przypraw znajduja się: liść laurowy, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Mało kto wie, że jego smak idealnie podkreśli również lubczyk i tymianek. Bulion z mięsa wołowego powinno się przygotowywać od 3 do 4 godzin, natomiast drobiowemu wystarczą 2-3 godziny.

Porady dotyczące przygotowania idealnej zupy:

  • Doskonałym dodatkiem do zupy jest pieczywo czosnkowe i grzanki z serem.
  • Rolę klusek bardzo dobrze spełniają domowe naleśniki – usmażone, a następnie pokrojone w cienkie paski.
  • Jeśli nie stronisz od mięsa, to pamiętaj, że wszelkie mięsne dodatki czynią zupę jeszcze bardziej aromatyczną i gęstą. Możesz dorzucić do niej pulpeciki z mielonego mięsa, kiełbasę pokrojoną w kostkę lub podsmażony boczek.
  • Sposobem na uczynienie zupy bardziej treściwą jest dodanie fasoli czy ulubionej kaszy. W ten sposób nie będzie ona już tylko wstępem do właściwego obiadu, ale pełnoprawnym ciepłym posiłkiem, który zaspokoi głód na długo. 
  • Zupy krem można wzbogacić o orzechy, pestki dyni czy słonecznika. Można je też uprażyć. Efekt? Jeszcze bardziej intensywny smak i aromat.
  • Do zup można dodać również sery, szczególnie dobrze komponują się z nimi te pleśniowe typu rokpol, włoski parmezan, pecorino oraz ser kozi. Najlepiej jest pokruszyć je nad talerzem tuż przed podaniem. Obdarzą danie nowym, oryginalnym, często zaskakującym smakiem.
  • Przyprawy i zioła należy stosować z umiarem. Nie mogą one zdominować smaku głównego składnika, a jedynie go wzmocnić i podkreślić.
  • Tradycyjne zupy można posypać nie tylko pietruszką lub koperkiem, ale także tymiankiem i szałwią. Orientalne natomiast imbirem, kminkiem czy kardamonem. Ponadto można też dodać słodką śmietankę, startą skórkę pomarańczową lub cytrynową bądź kiełki.
  • Wisienką na torcie może być kleks ze słodkiej śmietanki i starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa, ewentualnie kiełki.
Źródło: www.knorr.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000