Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Miętowe orzeźwienie


Rozluźnienie, poprawa nastroju, działanie lecznicze… to tylko niektóre właściwości mięty. Dlaczego jeszcze warto włączyć ją do codziennego menu?

 

 

 Mięta w polskiej kuchni obecna jest od pokoleń. Babcie przygotowywały z niej napar na podrażniony żołądek, a mamy dodawały do wody jako orzeźwienie w upalne dni. Często spotkasz ją jako atrakcyjny dodatek do deserów lub koktajli.
Co sprawia, że ma tak wszechstronne zastosowanie?

Jedną z podstawowych właściwości Mentha spicata jest łagodzenie dolegliwości żołądkowych oraz wspomaganie perystaltyki jelit. Świetnie sprawdzi się jako stały element wspomagający dietę – trzeba ją jednak spożywać regularnie. Ma również znaczący wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn i usuwanie bakterii.
Mięta przyda się nam podczas świątecznego biesiadowania – łagodzi mdłości oraz skutki bożonarodzeniowego przejedzenia. Będzie też piękną ozdobą stołu i potraw. Z powodzeniem odnajdzie swoje miejsce w towarzystwie mięs, przystawek czy deserów. Pasuje m.in. do drobiu, wieprzowiny, ale także dań z owocami i ciast.

Mięta doskonale sprawdza się w duecie z napojami różnego rodzaju. Pasuje zarówno do wykwintnych drinków, jak i wody mineralnej. Świetnie orzeźwia i chłodzi.
Może być zarówno składnikiem lub ozdobą serwowanych napojów.
Jej zielony kolor oraz niepowtarzalny aromat mają charakter „długowieczny”. Dlatego też będzie stanowiła piękną, całoroczną ozdobę kuchennych parapetów i balkonów.

Warto wiedzieć, że nazwa rośliny wywodzi się z mitologii greckiej. Nawiązuje do imienia nimfy Menthe, kochanki boga Hadesa. Ten, aby ukryć wybrankę przed zazdrosnym okiem Persefony, zamienił ją w miętę. Popularna przyprawa dostępna jest w głównie Europie, Azji i Afryce.

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000