Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Kulinarny Instytut z Winterhalterem - wrzesień


W dniach 19 – 20 września miały miejsce  pierwsze po wakacjach zajęcia warsztatowe w ramach programu: Kulinarny Instytut z Winterhalterem. Siedmiu szefów kuchni, wytypowanych przez Autoryzowanych Dilerów firmy Winterhalter pracowało nad tematem kuchni bankietowo-cateringowej.

Wśród uczestników znaleźli się:

  • Mariusz Sulikowski (Hotel Lubicz Wellness & SPA, Ustka)
  • Krzysztof Stawiarski (Restauracja LOFT, Rzeszów)
  • Mariusz Nazimek (Restauracja LOFT, Rzeszów)
  • Kamil Adamczyk (Hotel Villa Verde, Kudowa Zdrój)
  • Paweł Maćkowiak (Hotel Villa Verde, Kudowa Zdrój)
  • Michał Plewka (Restauracja Splendido, Wrocław)
  • Wiesław Kaczorowski (Restauracja Splendido, Wrocław)
Każda kuchnia, niezależnie od rodzaju proponowanych dań, wielkości restauracji i powierzchni zaplecza wymaga higieny. To nieodzowny element zdrowych i smacznych potraw. Dlatego Kulinarny Instytut z Winterhalterem propaguje hasło Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita kuchnia.

60. letnią historię firmy, jej funkcjonowanie na rynku polskim i stronę utrzymania higieny z wykorzystaniem odpowiedniej chemii omówiła Dorota Karwacka, zajmująca się w firmie Winterhalter public relations.  Ponadto wyjaśniła zasadność wprowadzania maszyn z serii GS 600 do mycia sprzętu kuchennego, z uwagi na ich innowacyjność i oszczędność energii, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie kosztów.

W ciągu dwóch dni w Instytucie Kulinarnym w Krakowie powstało wiele smacznych  potraw, które przybliżyli kucharzom Marek Widomski i Daniel Koźbiał.

Profesjonalnie przygotowany catering to jedna z najtrudniejszych usług w gastronomii. Na jego przygotowanie składa się wiele czynników, jednym z nich są właściwie dobrane potrawy.

Tym razem na warsztatach w Kulinarnym Instytucie z Winterhalterem nasi prowadzący zaproponowali smaki z różnych stron świata, m.in.: Japonii, Portugalii czy Wietnamu. Pierwszego dnia kucharze wykreowali: sushi z różnymi dodatkami, empanadas – pierożki smażone w głębokim oleju i chrupiące paluszki w akompaniamencie kajmakowego sosu. Następnie przygotowali filet drobiowy w occie balsamicznym i zaprawie z rozmarynu, czosnku, szałwii i oliwy oraz filet z pstrąga w bakłażanie. Hitem okazała się galaretka majonezowa z łososiem wędzonym, która wręcz rozpływała się w ustach. 

Kolejny dzień poświęcony został różnego rodzaju sosom, takim jak cezar, musztardowo-miodowy, cogniackowy, zielony – z natki pietruszki, czosnku i musztardy dijon oraz chutney pomidorowo-imbirowy. Wymienione sosy świetnie komponowały się zarówno z zimnymi daniami jak marynowana pierś z gęsi i kaczki, roladka z łososia z maracują czy mieszanka sałat i terrina chrzanowa. Z ciepłych potraw wystąpiły strudel z grzybami i serem owczo-krowim, mieszanka warzyw w formie chińskich ciasteczek, strudel z łososia z kapustą kwaszoną w cieście francuskim i barwiona na czerwono cielęcina po wietnamsku.   Na deser przygotowana została czekoladowo- bananowa fantazja, delikatnie łaskocząca podniebienie.

Warsztaty w ramach Kulinarnego Instytutu z Winterhalterem to przede wszystkim wymiana doświadczeń kucharzy, podpatrywanie różnych ciekawych rozwiązań i kreowanie zupełnie nowych kompozycji smakowych. 

Kolejne warsztaty za nami. Tym razem pomysł na kuchnię bankietowo-cateringową był motywem przewodnim. Po raz kolejny kucharze wyjechali zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne i przykuchenne przyjaźnie.

Patron honorowy:


Patron medialny:


Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego.

Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).

Dorota Karwacka

PR smarten.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"chemia itp"
(29.09.2011 - 23:18)  (mike)
"kIEDY NASTĘPNE"
(01.10.2011 - 20:47)  (Daniel T)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000