Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Kulinarny Instytut z Winterhalterem - czerwiec


W dniach 13 – 14 czerwca odbyły się ostatnie przed wakacjami zajęcia warsztatowe w ramach programu: „Kulinarny Instytut z Winterhalterem – Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita Kuchnia”. Tym razem sześciu szefów kuchni, wytypowanych przez Autoryzowanych Dilerów firmy Winterhalter poznawało dania nowoczesnej kuchni polskiej.

Wśród uczestników znaleźli się:
  • Marcin Biernat (Restauracja Piramida, Przemyśl )
  • Tomasz Grabowski (Trattoria, Sosnowiec)
  • Paweł Kolanowski(Restauracja Lawenda, Łódź)
  • Arkadiusz Kropidłowski( Restauracja Splendido, Wrocław)
  • Józef Steller (Restauracja Pod Brunatnym Jeleniem, Cieszyn)
  • Krzysztof Wasiewicz (P.H. DAKRON, Krasiczyn)
Kulinarny Instytut z Winterhalterem propaguje hasło „Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita kuchnia”. Każda kuchnia, niezależnie od specyfiki wymaga higieny. To w zasadzie nieodzowny element zdrowych i smacznych potraw. Tę kwestię z wykorzystaniem odpowiedniej chemii przybliżył uczestnikom Waldemar Hołówka - Ekspert ds. wdrożeń nowoczesnych technologii zaplecza kuchennego i zmywalni w firmie Winterhalter, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni.  Nasz ekspert wyjaśnił zasadność wprowadzania maszyn z serii GS 600 do mycia sprzętu kuchennego, z uwagi na ich innowacyjność i oszczędność energii, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie kosztów.

Dodał również, że zmywarki serii GS 600 (GS630, GS640, GS650 i GS660) firmy Winterhalter zostały docenione przez elitarną organizację zrzeszającą najlepszych polskich szefów kuchni – Fundację Klubu Szefów Kuchni. Tym samym uzyskały rekomendację członków Fundacji jako sprzęty usprawniające warunki gastronomiczne.

Szkolenie trwało 1,5 godziny i było dobrym wstępem do praktycznej części warsztatów.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie” pisał Wincenty Pol i miał rację. Te słowa odnoszą się do wielu dziedzin, w tym również kuchni. Przygotowując potrawy kucharze bardzo często zapominają o naszych regionalnych produktach. Bazują na szynkach parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, francuskich serach i innych zagranicznych dobrach. Tymczasem nasze rodzime, wędzone mięsa czy długodojrzewające sery  równie smacznie komponują się w daniach. Nie zapominajmy o naszych dobrach narodowych i wspierajmy jak najczęściej polskich producentów.

Dlaczego o tym wspominam. Ponieważ już na wstępie warsztatów prowadzący zwrócił na tę kwestię uwagę i zaproponował wędzony karczek jako smaczna przystawkę. Proszę mi wierzyć smakował naprawdę wyśmienicie.
 
Pierwszego dnia nasi kucharze wykreowali: nietypowe placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i śmietaną, karczek wędzony podany z ciepłą macą i kremem chrzanowym. Kolejną kompozycją był tatar w sakiewkach z wołowego carpaccio podany z jajami przepiórczymi i talerz polskich serów długodojrzewających z konfiturą gruszkową i cebulową. Następnie panowie przygotowali coś na ciepło. Były to udka kurczaka podane z maślanym ziemniaczanym puree, brokułami i sosem cytrynowym.
 
Wtorek rano rozpoczął się od ryb. Pod nóż poszły śledzie w odsłonie tatarowej. Przyzwyczajeni do śledzia w oleju, occie czy śmietanie nawet nie pomyślimy by tę prostą, polską rybę ubrać w ciekawszą formę. Mimo wczesnych godzin tatar ze śledzia zrobił smakową furorę. Następnie krótkiej obróbce został poddany łosoś, który wylądował na głębokim talerzu w zielonym sosie z liści rzodkiewek. W drugiej zaś wersji, łosoś zaprezentował się w żulince z ziemniaków. Chrupiący trafił na talerz wraz z sosem chrzanowym i odrobiną oliwy. Z ryb wystąpił również pstrąg, wyfiletowany przez panów kucharzy znalazł się na talerzu w towarzystwie grzybów. Jako, że warsztaty dotyczyły kuchni polskiej dlatego nie mogło zabraknąć ozorka, który w wianuszku ze szparagów i sosie chrzanowym bardzo ładnie prezentował się, nie mówiąc już o wyśmienitym smaku.

Słodkim i jednocześnie ostatnim akcentem warsztatów był keks z waniliowym kremem i  deser truskawkowy jako, że sezon na te owoce w pełni.

Warsztaty w ramach Kulinarnego Instytutu z Winterhalterem to nie tylko wzbogacanie wiedzy kulinarnej, to przede wszystkim wymiana doświadczeń kucharzy, szukanie ciekawych rozwiązań i możliwości. To również sprawdzenie się w innych potrawach niż te, które tworzymy na co dzień.  Warsztaty to nic innego jak poszerzanie horyzontów kulinarnych i otworzenie się na nowe rozwiązania.
 
Kolejne warsztaty z kuchni polskiej za nami. Teraz dwa miesiące wakacji, choć nie oznacza to, że kucharze mają mniej pracy. A już we wrześniu warsztaty z kuchni francuskiej.
Gorąco zapraszam!

Patron honorowy:


Patron medialny:
 

 


Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego.

Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).

Dorota Karwacka
PR smarten.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000