W dniach 16 – 17 maja odbyły się kolejne zajęcia warsztatowe w ramach programu: „Kulinarny Instytut z Winterhalterem – Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita Kuchnia”. Tym razem sześciu szefów kuchni, wytypowanych przez Autoryzowanych Dilerów firmy Winterhalter poznawało dania kuchni francuskiej.
Wśród uczestników znaleźli się:
- Dominik Karpik (Restauracja City Light, Pruszcz Gdański)
- Konrad Klimek (Zajazd Dworkowy, Pawłowice)
- Kamil Konieczny (Restauracja Marcin, Zawada)
- Przemysław Siuda (Restauracja Sowa, Bydgoszcz)
- Mariusz Sulikowski ( Hotel Lubicz Wellness&SPA, Ustka)
- Dawid Wojciechowski (Hotel Filmar, Toruń)
Każda kuchnia, niezależnie od rodzaju proponowanych dań, wielkości restauracji i powierzchni zaplecza wymaga higieny. To nieodzowny element zdrowych i smacznych potraw. Dlatego Kulinarny Instytut z Winterhalterem propaguje hasło „Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita kuchnia”. Tę kwestię przybliżył uczestnikom Waldemar Hołówka - Ekspert ds. wdrożeń nowoczesnych technologii zaplecza kuchennego i zmywalni w firmie Winterhalter, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Nasz ekspert omówił bardzo ważną kwestię - utrzymanie higieny w kuchni z wykorzystaniem odpowiedniej chemii. Ponadto wyjaśnił zasadność wprowadzania maszyn z serii GS 600 do mycia sprzętu kuchennego, z uwagi na ich innowacyjność i oszczędność energii, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie kosztów.
Ponadto dodał, że zmywarki serii GS 600 (GS630, GS640, GS650 i GS660) firmy Winterhalter zostały docenione przez elitarną organizację zrzeszającą najlepszych polskich szefów kuchni – Fundację Klubu Szefów Kuchni. Wymienione zmywarki uzyskały rekomendację członków Fundacji jako sprzęty usprawniające warunki gastronomiczne.
Szkolenie trwało 1,5 godziny i było dobrym wstępem do praktycznej części warsztatów.
W ciągu dwóch dni w Instytucie Kulinarnym w Krakowie powstało wiele smacznych potraw, które przybliżył kucharzom Rafał Sosnowski – szef kuchni restauracji „Cyrano de Bergerac” mieszczącej się w Krakowie.
Pierwszego dnia nasi kucharze wykreowali: carpaccio z kaczki podane z pomarańczowym sosem vinegret, szparagi zapiekane z sosem holenderskim, sałatę z kozim serem w cieście "Feuille de Brick". Następnie na stole pojawił się tygielek jajek przepiórczych z foie gras i borowikami, mule w delikatnie anyżowym sosie, krewetki serwowane z polentą i mieszanką sałat oraz sałatka z avocado i krewetek w sosie cocktailowym. Ponadto bukiet sałat z marchewkowym julienne i wątróbką drobiową. Na koniec pierwszego dnia panowie przygotowali wybornego królika z rozmarynem, czosnkiem, czerwoną cebulką i natką pietruszki. Hm… Palce lizać, powiem tylko tyle.
Wtorek rano rozpoczął się bardzo smakowicie w iście rybnej nucie. Na pierwszy ogień poszedł pstrąg z cukinią, następnie sandacz z kandyzowaną cytryną i świeżym szpinakiem. Kolejną propozycją była polędwica z trzema pieprzami flambirowana koniakiem, z chipsami selerowymi. Następnie panowie kucharze przyrządzili jagnięcinę z ratatouille i cielęcinę z liśćmi szałwii w akompaniamencie podsmażonej na maśle marchewki i selera naciowego. Słodkim i jednocześnie ostatnim akcentem warsztatów był suflet czekoladowy z lodami pistacjowymi.
Warsztaty w ramach Kulinarnego Instytutu z Winterhalterem to przede wszystkim wymiana doświadczeń kucharzy, wzbogacanie ich wiedzy kulinarnej, podpatrywanie różnych ciekawych rozwiązań i kreowanie nowych kompozycji smakowych.
Kolejne warsztaty z kuchni francuskiej za nami. Za miesiąc nowoczesna kuchnia polska z elementami dziczyzny. Również tym razem kucharze wyjechali zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne i smaczne, szybkie rozwiązania.
Patron honorowy:
Patron medialny:
Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego. Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).
Materiały: Dorota Karwacka
PR smarten.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.