Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
„Kulinarny Instytut z Winterhalterem – Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita Kuchnia”


W dniach 16 – 17 maja odbyły się kolejne zajęcia warsztatowe w ramach programu: „Kulinarny Instytut z Winterhalterem – Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita Kuchnia”. Tym razem sześciu szefów kuchni, wytypowanych przez Autoryzowanych Dilerów firmy Winterhalter poznawało dania kuchni francuskiej.
 
 
Wśród uczestników znaleźli się:
  • Dominik Karpik (Restauracja City Light, Pruszcz Gdański)
  • Konrad Klimek (Zajazd Dworkowy, Pawłowice)
  • Kamil Konieczny (Restauracja Marcin, Zawada)
  • Przemysław Siuda (Restauracja Sowa, Bydgoszcz)
  • Mariusz Sulikowski ( Hotel Lubicz Wellness&SPA, Ustka)
  • Dawid Wojciechowski (Hotel Filmar, Toruń)
Każda kuchnia, niezależnie od rodzaju proponowanych dań, wielkości restauracji i powierzchni zaplecza wymaga higieny. To nieodzowny element zdrowych i smacznych potraw. Dlatego Kulinarny Instytut z Winterhalterem propaguje hasło „Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita kuchnia”. Tę kwestię przybliżył uczestnikom Waldemar Hołówka - Ekspert ds. wdrożeń nowoczesnych technologii zaplecza kuchennego i zmywalni w firmie Winterhalter, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Nasz ekspert omówił bardzo ważną kwestię - utrzymanie higieny w kuchni z wykorzystaniem odpowiedniej chemii. Ponadto wyjaśnił zasadność wprowadzania maszyn z serii GS 600 do mycia sprzętu kuchennego, z uwagi na ich innowacyjność i oszczędność energii, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie kosztów.
 
Ponadto dodał, że zmywarki serii GS 600 (GS630, GS640, GS650 i GS660) firmy Winterhalter zostały docenione przez elitarną organizację zrzeszającą najlepszych polskich szefów kuchni – Fundację Klubu Szefów Kuchni. Wymienione zmywarki uzyskały rekomendację członków Fundacji jako sprzęty usprawniające warunki gastronomiczne.
Szkolenie trwało 1,5 godziny i było dobrym wstępem do praktycznej części warsztatów.
W ciągu dwóch dni w Instytucie Kulinarnym w Krakowie powstało wiele smacznych  potraw, które przybliżył kucharzom Rafał Sosnowski – szef kuchni restauracji „Cyrano de Bergerac” mieszczącej się w Krakowie.
 
Pierwszego dnia nasi kucharze wykreowali: carpaccio z kaczki podane z pomarańczowym sosem vinegret, szparagi zapiekane z sosem holenderskim, sałatę z kozim serem w cieście "Feuille de Brick". Następnie na stole pojawił się tygielek jajek przepiórczych z foie gras i borowikami, mule w delikatnie anyżowym sosie, krewetki serwowane z polentą i mieszanką sałat oraz sałatka z avocado i krewetek w sosie cocktailowym. Ponadto bukiet sałat z marchewkowym julienne i wątróbką drobiową. Na koniec pierwszego dnia panowie przygotowali wybornego królika z rozmarynem, czosnkiem, czerwoną cebulką i natką pietruszki. Hm… Palce lizać, powiem tylko tyle.   
Wtorek rano rozpoczął się bardzo smakowicie w iście rybnej nucie. Na pierwszy ogień poszedł pstrąg z cukinią, następnie sandacz z kandyzowaną cytryną i świeżym szpinakiem. Kolejną propozycją była polędwica z trzema pieprzami flambirowana koniakiem, z chipsami selerowymi. Następnie panowie kucharze przyrządzili jagnięcinę z ratatouille i cielęcinę z liśćmi szałwii w akompaniamencie podsmażonej na maśle marchewki i selera naciowego. Słodkim i jednocześnie ostatnim akcentem warsztatów był suflet czekoladowy z lodami pistacjowymi.
 
Warsztaty w ramach Kulinarnego Instytutu z Winterhalterem to przede wszystkim wymiana doświadczeń kucharzy, wzbogacanie ich wiedzy kulinarnej, podpatrywanie różnych ciekawych rozwiązań i kreowanie nowych kompozycji smakowych.  
 
Kolejne warsztaty z kuchni francuskiej za nami. Za miesiąc nowoczesna kuchnia polska z elementami dziczyzny. Również tym razem kucharze wyjechali zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne i smaczne, szybkie rozwiązania.
 
Patron honorowy:



Patron medialny:


Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego. Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).

Materiały: Dorota Karwacka
PR smarten.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Komedia po francusku :)"
(22.05.2011 - 11:30)  (TheSynek)
"Komedia?? Cichy kpiewca niech się przedstawi"
(04.06.2011 - 16:57)  (Fusion)
"Lucjan Bome"
(18.06.2011 - 23:49)  (Lamia)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000