Jak ważna jest w życiu edukacja dzieci i młodzieży nikomu nie ma potrzeby wyjaśniać. Jednakże oprócz zdobywania wiedzy ogólnej naszych milusińskich również należy przyzwyczajać i kształtować w nich odpowiednie zwyczaje oraz zachowania w tym również kulinarne. Dlatego też od kilku już lat szefowie kuchni prowadzą we wszystkich formach i przy wszystkich możliwych okazjach kampanię pod nazwą „Kulinarna edukacja dzieci i młodzieży”.
Kolejną taką możliwość mieliśmy przy okazji już VII Spartakiady Rodzinnej CZAT 2011, która to odbyła się w dniu 25 września 2011 w Markach koło Warszawy, organizowana przez Mareckie Stowarzyszanie Gospodarcze pod patronatem Starosty Powiatu Wołomińskiego i Burmistrza Miasta Marki.
Patronat nad kulinarną częścią spartakiady objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przy aktywnym wsparciu Polskiej Grupy Carvingowej oraz wielu branżowych sponsorów.
W trakcie kulinarnej części Spartakiady, uczestniczące w niej dzieci i młodzież mieli możliwość dowiedzieć się od szefów kuchni wiele na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania się oraz jaki wpływ ma niezdrowa żywność na psychofizyczny rozwój człowieka (zwłaszcza młodego człowieka).
W trakcie edukacyjnej części wydarzenia przeprowadzone zostało 5 konkursów kulinarnych, w których to dzieci i młodzież ochoczo i licznie wzięło aktywny udział.
Rekrutację uczestników do konkursów prowadził Stefan Birek, a w tym czasie ekipa carvingowa Gastro Art przygotowywała puchary dla zwycięzców w poszczególnych konkursach:
- Konkurs przygotowania fantazyjnej kanapki (dla dzieci 0 - 12 lat) pod patronatem Piekarni szwajcarskiej InterEuropol.
- Konkurs - owocowa łódź wikingów pod patronatem firm Saga i Gastro Art.
- Konkurs piernikowy (ręczne formowanie pierników – po odpieczeniu uczestnicy otrzymali je w prezencie) (dla dzieci 0-12 lat) pod patronatem firm Stalgast i Akcent Catering.
- Konkurs rozpoznawania ziół i przypraw (dla dzieci 6-15 lat) pod patronatem firmy Prowana – Raps dla kucharzy.
- Konkurs przygotowania i picia na czas shake owocowego (dla dzieci 0-12) pod patronatem firm Oerlemans, Intermlecz i Cheman.
Gośćmi specjalnymi VII Spartakiady Rodzinnej byli Szefowie Kuchni min: Stefan Birek, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki, Zbigniew Łęgowski, Polska Grupa Carvingowa w składzie: Marek Rybacki, Mariusz Gachewicz, Renata Rybacka i Michał Łojek oraz uczniowie z Technikum Sożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II z Warszawy, którymi opiekował się i dowodził Łukasza Kania.
Na Spartakiadzie dowiedzieli się jak funkcjonuje specjalistyczny autobus do pobierania krwi w którym można było oddać honorowo krew, obejrzeli występy zespołu G-Gang, pokazy tańca nowoczesnego zespołów „Shock Dance”, pokaz obrzędowego tańca Indian, uczestniczyli w happeningu plastycznym, poznawali pracę z mikrofonem.
Uczestniczyli w zabawie z grupą cyrkową HECA i artystami teatru na walizkach. Oczywiście licznie uczestniczyli w konkursach kulinarnych, turniejach: warcabów, biegów sportowych oraz w wielu innych konkursach zręcznościowych i rodzinnych grach zespołowych.
Serdecznie dziękuję wszystkim za aktywny udział w tak szczytnym wydarzeniu.
Organizator
Adam Michalski
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.