Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży 2011


Jak ważna jest w życiu edukacja dzieci i młodzieży nikomu nie ma potrzeby wyjaśniać. Jednakże oprócz zdobywania wiedzy ogólnej naszych milusińskich również należy przyzwyczajać i kształtować w nich odpowiednie zwyczaje oraz zachowania w tym również kulinarne. Dlatego też od kilku już lat szefowie kuchni prowadzą we wszystkich formach i przy wszystkich możliwych okazjach kampanię pod nazwą „Kulinarna edukacja dzieci i młodzieży”.

Kolejną taką możliwość mieliśmy przy okazji już VII Spartakiady Rodzinnej CZAT 2011, która to odbyła się w dniu 25 września 2011 w Markach koło Warszawy, organizowana przez Mareckie Stowarzyszanie Gospodarcze pod patronatem Starosty Powiatu Wołomińskiego i Burmistrza Miasta Marki.

Patronat nad kulinarną częścią spartakiady objęło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni przy aktywnym wsparciu Polskiej Grupy Carvingowej oraz wielu branżowych sponsorów.

W trakcie kulinarnej części Spartakiady, uczestniczące w niej dzieci i młodzież mieli możliwość dowiedzieć się od szefów kuchni wiele na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania się oraz jaki wpływ ma niezdrowa żywność na psychofizyczny rozwój człowieka (zwłaszcza młodego człowieka).

W trakcie edukacyjnej części wydarzenia przeprowadzone zostało 5 konkursów kulinarnych, w których to dzieci i młodzież ochoczo i licznie wzięło aktywny udział.

Rekrutację uczestników do konkursów prowadził Stefan Birek, a w tym czasie ekipa carvingowa Gastro Art przygotowywała puchary dla zwycięzców w poszczególnych konkursach:

  • Konkurs przygotowania fantazyjnej kanapki (dla dzieci 0 - 12 lat) pod patronatem Piekarni szwajcarskiej InterEuropol.
  • Konkurs - owocowa łódź wikingów pod patronatem firm Saga i Gastro Art.
  • Konkurs piernikowy (ręczne formowanie pierników – po odpieczeniu uczestnicy otrzymali  je w prezencie)  (dla dzieci 0-12 lat) pod patronatem firm Stalgast i Akcent Catering.
  • Konkurs rozpoznawania ziół i przypraw (dla dzieci 6-15 lat) pod patronatem firmy Prowana – Raps dla kucharzy.
  • Konkurs przygotowania i picia na czas shake owocowego (dla dzieci 0-12) pod patronatem firm Oerlemans, Intermlecz i Cheman.
Gośćmi specjalnymi VII Spartakiady Rodzinnej byli Szefowie Kuchni min:  Stefan Birek, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki, Zbigniew Łęgowski, Polska Grupa Carvingowa w składzie: Marek Rybacki, Mariusz Gachewicz, Renata Rybacka i Michał Łojek oraz uczniowie z Technikum Sożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II z Warszawy, którymi opiekował się i dowodził Łukasza Kania. 

Na Spartakiadzie dowiedzieli się jak funkcjonuje specjalistyczny autobus do pobierania krwi w którym można było oddać honorowo krew, obejrzeli występy zespołu G-Gang, pokazy tańca nowoczesnego zespołów „Shock Dance”, pokaz obrzędowego tańca Indian, uczestniczyli w happeningu plastycznym, poznawali pracę z mikrofonem.

Uczestniczyli w zabawie z grupą cyrkową HECA i artystami teatru na walizkach. Oczywiście licznie uczestniczyli w konkursach kulinarnych, turniejach: warcabów, biegów sportowych oraz w wielu innych konkursach zręcznościowych i rodzinnych grach zespołowych.

Serdecznie dziękuję wszystkim za aktywny udział w tak szczytnym wydarzeniu.
 
Organizator
Adam Michalski

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000