Kolejna grupa polskich kucharzy odbyła szkolenie w prestiżowym Instytucie Paula Bocuse w Lyon we Francji. Dzięki dofinansowaniu z programu Leonardo da Vinci na tygodniowy staż wyjechała grupa 10 szefów. W dniach 30 marca - 5 kwietnia 2008 przeżywali – jak sami podkreślają – jedno z najważniejszych doświadczeń w swojej zawodowej karierze.
Przywitał ich deszczowy Lyon - ale przecież nie to było najważniejsze. To bardzo intensywnie spędzony czas. Szkolenia codziennie od 8.00 do 16.00 pochłaniały cały nas czas - podkreśla jedna z uczestniczek szkolenia - Arleta Żynel.
Każdego dnia przewidziano inną tematykę szkolenia:
1 dzień:
- bazy do zup i sosów
- krojenie warzyw
- sosy
2 dzień:
- cielęcina: potrawy, marynaty
- jagnięcina: potrawy, marynaty
- ratatuj
3 dzień:
- sosy zimne
- pilaf
- wołowina i wieprzowina
4 dzień:
- sałatki
- terriny
- foie gras
- musy
5 dzień:
- zupa rybna
- ryby: filetowanie, porcjowanie: łosoś, barwena, dorada, sola, merlin
- pieczenie, smażenie, rolady
Oczywiście był to program w trakcie szkolenia modyfikowany, bo szkoleniowcy z IPB dostosowują zakres tematyczny zajęć do potrzeb konkretnych grup i rodzących się w trakcie szkoleń pytań i potrzeb, co uczynił także opiekun polskiej grupy: Chef Eric Chauffour. Program wymiany przewidywał także zwiedzanie Lyon i miejsc związanych żywo z francuską gastronomią i papieżem kuchni francuskiej - (m.in. Hala Paula Bocuse, pierwsze restauracja, którą założył w Lyon, gdzie teraz znajduje się jego muzeum).
Przede wszystkim możliwość spotkania z żyjącą legendą – samym Mistrzem. Podczas wyjątkowego wieczoru w restauracji Paula Bocuse podano ulubiony trunek gospodarza - szampana z syropem brzoskwiniowych - a sam Mistrz uhonorował grupę z Polski dodatkową specjalną zakąską.
W ramach projektu „Festiwal kuchni francuskiej – podniesienie i certyfikacja umiejętności zawodowych kucharzy” (dofinansowanego z programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie”) do Lyon wyjechali: Arleta Żynel, Krystyna Wierzbicka - Hotel Centrum Łódź, Marek Niemiec - Hotel Sheraton Poznań, Zbigniew Koźlik - Hotel Park Wrocław, Marek Łukaszewicz i Kamil Szubstarski - Zamek Baranów Sandomierski, Przemysław Formela - Hotel Kozi Gród, Łukasz Cegłowski - Hotel Villa Baltica Sopot, Adam Kowalewski - Hotel City Bydgoszcz, Marcin Boryński - Rodizio el Toro Gdynia.
Promotorem Projektu jest Constant Michel Labarre, który dzięki współpracy z Instytutem nawiązał partnerstwo niezbędne do realizacji Projektu. Opracowanie wniosku aplikacyjnego oraz koordynację nad poprawną realizacją projektu zlecono firmie FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, która posiada już doświadczenie w zarządzaniu tego typu projektami.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.