Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.05.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Kolejna podróż kulinarna do mekki kucharskiego świata - Instytutu Paula Bocuse w Lyon


Kolejna grupa polskich kucharzy odbyła szkolenie w prestiżowym Instytucie Paula Bocuse w Lyon we Francji. Dzięki dofinansowaniu z programu Leonardo da Vinci na tygodniowy staż wyjechała grupa 10 szefów. W dniach 30 marca - 5 kwietnia 2008 przeżywali – jak sami podkreślają – jedno z najważniejszych doświadczeń w swojej zawodowej karierze.

Przywitał ich deszczowy Lyon - ale przecież nie to było najważniejsze. To bardzo intensywnie spędzony czas. Szkolenia codziennie od 8.00 do 16.00 pochłaniały cały nas czas - podkreśla jedna z uczestniczek szkolenia - Arleta Żynel.

Każdego dnia przewidziano inną tematykę szkolenia:
 
1 dzień:
- bazy do zup i sosów
- krojenie warzyw
- sosy

2 dzień:
- cielęcina: potrawy, marynaty
- jagnięcina: potrawy, marynaty
- ratatuj

3 dzień:
- sosy zimne
- pilaf
- wołowina i wieprzowina

4 dzień:
- sałatki
- terriny
- foie gras
- musy

5 dzień:
- zupa rybna
- ryby: filetowanie, porcjowanie: łosoś, barwena, dorada, sola, merlin
- pieczenie, smażenie, rolady

Oczywiście był to program w trakcie szkolenia modyfikowany, bo szkoleniowcy z IPB dostosowują zakres tematyczny zajęć do potrzeb konkretnych grup i rodzących się w trakcie szkoleń pytań i potrzeb, co uczynił także opiekun polskiej grupy: Chef Eric Chauffour. Program wymiany przewidywał  także zwiedzanie Lyon i miejsc związanych żywo z francuską gastronomią i papieżem kuchni francuskiej - (m.in. Hala Paula Bocuse, pierwsze restauracja, którą założył w Lyon, gdzie teraz znajduje się jego muzeum).

Przede wszystkim możliwość spotkania z żyjącą legendą – samym Mistrzem. Podczas wyjątkowego wieczoru w restauracji Paula Bocuse podano ulubiony trunek gospodarza - szampana z syropem brzoskwiniowych - a sam Mistrz uhonorował grupę z Polski dodatkową specjalną zakąską.

W ramach projektu „Festiwal kuchni francuskiej – podniesienie i certyfikacja umiejętności zawodowych kucharzy” (dofinansowanego z programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie”) do Lyon wyjechali: Arleta Żynel, Krystyna Wierzbicka - Hotel Centrum Łódź, Marek Niemiec - Hotel Sheraton Poznań, Zbigniew Koźlik - Hotel Park Wrocław, Marek ŁukaszewiczKamil Szubstarski - Zamek Baranów Sandomierski, Przemysław Formela - Hotel Kozi Gród, Łukasz Cegłowski - Hotel Villa Baltica Sopot, Adam Kowalewski - Hotel City Bydgoszcz, Marcin Boryński - Rodizio el Toro Gdynia.

Promotorem Projektu jest Constant Michel Labarre, który dzięki współpracy z Instytutem nawiązał partnerstwo niezbędne do realizacji Projektu. Opracowanie wniosku aplikacyjnego oraz koordynację nad poprawną realizacją projektu zlecono firmie FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak, która posiada już doświadczenie w zarządzaniu tego typu projektami.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Sposob kwalifikacji uczestnikow "
(26.12.2008 - 23:13)  (agnieszka)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000