Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Jak zdrowo grillować? Porady ekspertów


Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w poradniku ekspertów Knorr: szefa kuchni i żywieniowca.

Po pierwsze – wszystko z rusztu dobre, ale nie wszystko dobre na ruszt

Grillować można w zasadzie wszystko: mięsa, ryby, warzywa czy nawet owoce. Pamiętać trzeba o kilku ogólnych zasadach dotyczących żywności, ale i także specyficznych dla tej formy obróbki termicznej regułach. Oto kilka wskazówek żywieniowca marki Knorr, Iwonny Niegowskiej.

Należy korzystać z możliwie świeżych produktów i surowych mięs. Peklowane mięsa, czyli te konserwowane saletrą, nie nadają się na rożen, albowiem w trakcie grillowania ulega ona rozkładowi i powstają szkodliwe dla zdrowia związki.

  • Mięso z grilla nie potrzebuje tłuszczu, bo na rożnie wypala się ten znajdujący się w samym mięsie, obniżając jego kaloryczność. Nie ma więc konieczności dodawania choćby oleju czy oliwy.

  • Wiele osób stara się minimalizować obecność soli w swojej diecie. Przygotowując dania z rusztu i używając w tym celu kompozycji suszonych ziół i przypraw, mamy możliwość obniżenia jej zawartości w spożywanych daniach.

  • Warzywa i owoce są ważną częścią każdego dania i nie powinno ich zabraknąć także w trakcie grillowej uczty. Tym bardziej, że ruszt daje możliwość obróbki termicznej warzyw i owoców, zachowując większość składników odżywczych.

  • Zbyt długie pieczenie mięsa może doprowadzić do jego wysuszenia (co spowoduje utratę smakowitości, a także części składników odżywczych i ciężkostrawność), a w najgorszym razie przypalenie i powstanie w zwęglonych miejscach rakotwórczych związków.

Po drugie – jak grillować, aby było bezpiecznie dla zdrowia

Istnieje wiele rodzajów urządzeń służących do grillowania. Stosunkowo niewielka kwota przeznaczona na zakup grilla pozwoli cieszyć się jedzeniem z rusztu przygotowanym na świeżym powietrzu. Bez względu na cenę i rodzaj grilla istnieje kilka reguł, o których należy pamiętać przy każdym rozpalaniu. Przypomina je Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

  • Niektóre brykiety mogą w trakcie spalania wydzielać niebezpieczne związki, dlatego najlepiej zastąpić je węglem drzewnym lub drewnem pochodzącym z drzewa liściastego. Dym z drzew owocowych może nadać potrawom wyjątkowego aromatu.

  • Jeśli konieczne jest użycie podpałki na bazie środków wysoce łatwopalnych, należy zrobić to tylko jednorazowo, przy rozpalaniu, i odczekać, aż się całkowicie wypali. Nie wolno jej dodawać w trakcie pieczenia.

  • Ruszt powinien być dokładnie wyczyszczony przed każdym użyciem, aby uniknąć osadzania się starego tłuszczu, który ponownie spalany mógłby wytwarzać trujące substancje.

  • Aluminiowe tacki pomogą to ryzyko zniwelować i jednocześnie zapobiegną skapywaniu tłuszczu na rozżarzone węgle.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000