| |
Do Pampeluny już zjeżdżają turyści. 6 lipca rozpocznie się tam niezwykłe wydarzenie – Fiesta ku czci św. Fermina. Najczęściej przyciąga widzów spragnionych widoku rozwścieczonych byków uciekających wąskimi ulicami miasta. Ale gonitwy byków i walki z matadorami to nie jedyne atrakcje – tłumy przyciąga także sama atmosfera święta, kolorowe jarmarki oraz morze sangrii i hiszpańskie smakołyki! Jak je przygotowywać, radzi Victor Pena, rodowity Hiszpan i szef kuchni Knorr.
Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, uzależniona od klimatu, położenia geograficznego czy kultury poszczególnych regionów. Dlatego w Hiszpanii zetkniemy się z różnymi tradycjami kulinarnymi i w każdym regionie będziemy mieli okazję spróbować innych lub przyrządzonych na inny sposób dań. Jednak, jak opowiada Victor Pena, pochodzący z Hiszpanii szef kuchni Knorr, są takie trzy składniki, których używa się w kuchni w całej Hiszpanii. To czosnek, cebula i oliwa z oliwek. Są także takie potrawy, które łączą kuchnie poszczególnych regionów tego kraju i wszyscy odwiedzający Półwysep Iberyjski powinni ich zasmakować.
Gazpacho, czyli chłodniki górą
Gazpacho to zupa spożywana na zimno, przygotowywana z pomidorów, z dodatkiem ogórka, czerwonej papryki, czosnku oraz oliwy z oliwek. Gazpacho pochodzi z rejonu Andaluzji, ale dziś rozkoszują się nim smakosze w całej Hiszpanii. Co więcej, obecnie w hiszpańskich restauracjach można spotkać się także z wieloma wariacjami tej zupy, nawet z dodatkiem owoców, na przykład winogron.
Victor Pena, hiszpański szef kuchni Knorr, wspomina także o zupie zwanej salmorejo, przyrządzanej z tych samych składników, co gazpacho, ale w wersji nieco bogatszej i charakteryzującej się bardziej delikatną, gładką konsystencją.
W Hiszpanii zasmakuje nam też zupa o nazwie Ajo Blanco, także chłodnik, ale pochodzący z Granady i Malagi. Jak opowiada szef kuchni Knorr z Hiszpanii, przyrządza się ją z czosnku, migdałów, chleba, oliwy z oliwek, octu winnego, soli i wody: Czerstwy chleb należy namoczyć w ciągu nocy, by go zmiękczyć, a migdały i czosnek zmiażdżyć w moździerzu i utłuc z małą ilością octu winnego, by powstała pasta. Łączy się ją z wodą i oliwą z oliwek.
. Paella – Hiszpania na patelni
Tego nie można nie spróbować podczas pobytu w Hiszpanii – paella jest podawana w każdej hiszpańskiej restauracji, choć w bardzo wielu różnych odmianach. Zawsze natomiast serwowana jest na specjalnej patelni z dwoma uchwytami o takie nazwie, jak sama potrawa. Paella wywodzi się z Valencii, a jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu. Pozostałe składniki zależą od odmiany dania – najczęściej są to warzywa, mięso, owoce morza. I tak na przykład w paella valenciana królują owoce morza, groszek i mięso drobiowe, a w paella marinera natkniemy się na małże, kalmary i krewetki.
Aby paella smakowała wyśmienicie, niezwykle istotny jest sam ryż. Hiszpan Victor Pena, kucharz Knorr, poleca używać tak zwanego ryżu bomba rosnącego w okolicach miasta Calasparra w regionie Murcii – nie zawiera zbyt dużo skrobi i lepiej zachowuje swój kształt po ugotowaniu. Znacznie różni się od włoskiego ryżu arborio, który uwalnia skrobię, co nadaje mu kremową konsystencję, oraz azjatyckiego, który jest kleisty. Tortilla – narodowy omlet
Ten hiszpański omlet zdobył wielu fanów także w naszym kraju. Przeważnie jest dość gruby, smażony z jajek i ziemniaków pokrojonych w plasterki, najczęściej z dodatkiem warzyw, mięsa, kiełbasy chorizo, choć i tu Hiszpanie wykazują się dużą pomysłowością i dodają do tortilli przeróżne składniki. Sofrito to podstawa!
Tą nazwą Hiszpanie określają warzywa lekko podsmażane na oliwie z oliwek, wśród których są pomidory, cebula, czosnek, czasem też marchew i seler. To baza do przyrządzenia licznych potraw, w tym sosów. Victor Pena, hiszpański szef kuchni Knorr, radzi, by podczas przyrządzania sofrito dodawać na początku gotowania sól, co powoduje, że cebula traci wodę, a więc lepiej się karmelizuje i wydobywa swój smak.
|
Kuchnia hiszpańska jest na tyle różnorodna, że długo by jeszcze można wymieniać dania, którymi zajadają się mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego. Co więcej, jak widać, każda potrawa posiada wiele odmian i wariacji, zależnie od regionu i upodobań samego gospodarza. Ponadto koniecznie trzeba wspomnieć o przepysznych wędlinach, których trzeba spróbować podczas wakacji w Hiszpanii: kiełbaskach chorizo o wyrazistym smaku, delikatnych suszonych szynkach, ale także znanych w całej Europie hiszpańskich serach oraz przekąskach tapas, których różnorodność wprawia w osłupienie, jak choćby empanadillas z krewetkami ( http://www.przepisy.pl/przepis/tapas-empanadillas-z-krewetkami). Ale cóż dalej opowiadać? Warto wybrać się w podróż do Hiszpanii, a znakomitą okazją jest zbliżająca się Fiesta de San Fermin w Pampelunie. Początek już 6 lipca! W drogę!
Podpowiedzi, jak we własnej kuchni przygotować tradycyjne hiszpańskie smakołyki, znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na profilu Co dziś na obiad na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|