Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Sposoby wędzenia i...
Sposoby wędzenia r...
Pyszne steki z gri...
Jak zdrowo grillow...
Sezon na grilla
Grillowanie w styl...
Sprawdź, jak zapew...
Miętowe orzeźwieni...
Piwo na talerzu
Warzywa sezonowe
Ziarenka maku
Parzenie kawy
Fakty i mity na te...
Owoce w diecie
Energetyczne smako...
Wołowina wg Grzego...
Mniej soli na zdro...
Rabarbar
Jak nakarmić majów...
Niebezpieczny glut...
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
M&M Gastro
LMS Online Sp. z o.o.
Robot - Coupe
Espiga
Makro Cash & Carry
POSbistro
Caffetea
Gorbi
Artykuły spożywcze
Pizzola
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Energetyczne smakołyki


Przed wyjazdem na wakacje, szczególnie w towarzystwie dzieci warto zastanowić się, co spakujemy do plecaków i bagażu podręcznego. Solidnie przygotowane i prawidłowo zapakowane domowe kanapki, parówki w termosie lub podsuszane kabanosy, to produkty, które szybko zaspokoją głód.

Aktywny wypoczynek, to bez wątpienia najlepszy pomysł na spędzanie wakacji. Żeglowanie, piesze wyprawy, jazda rowerem lub inne zaplanowane lub zupełnie spontaniczne atrakcje wiążą się z szybką utrata kalorii, spadkiem cukru i brakiem energii. Często podczas podróży brakuje nam czasu lub po prostu nie chcemy ryzykować posiłku w przydrożnym barze. Jak uzupełnić poziom energii niezbędnej podczas podróży? Najlepszy będzie tzw. suchy prowiant wcześniej przygotowany w domu.

Jakie wędliny są odpowiednie podczas podróży?

Parówki na śniadanie, szynka w kanapce, kiełbasa śląska pieczona wieczorem nad ogniskiem, kabanosy w bocznej kieszonce plecaka – to podstawowe menu aktywnych turystów. Bezsprzecznie najbezpieczniejszymi wędlinami są te zawierające minimalny dodatek wody, przygotowane w procesie suszenia, czyli tzw. wędliny podsuszane np. Krakowska Sucha, Kabanosy Wieprzowe, Kiełbasa Chorizo. Ich podstawową zaletą jest to, że nie muszą być przechowywane w warunkach obniżonej temperatury. Pamiętajmy, że mokre wędliny, to środowisko nieustannego rozwoju bakterii – zdecydowanie nie zabieramy ich w długą podróż. Ważnym argumentem w doborze wędlin, które później znajdą się w naszych kanapkach jest również ich mięsność. Zawartość mięsa powyżej 90, to gwarancja dłuższej przydatności do spożycia. Wędlinami, które warto ze sobą zabrać są te zapakowane próżniowo jeszcze przez producenta. Jeśli nie wyobrażacie sobie śniadania bez szynki, wybierzcie produkt wysokogatunkowy, odrobinę droższy. Szynka w kawałku dłużej zachowuje świeżość, plastry zazwyczaj obsychają. Znakomitą energetyczną przekąską w trakcie wyprawy w góry są kabanosy wieprzowe, również pakowane próżniowo.

Jak przechowywać wędliny podczas podróży?

Warto wyposażyć się w lodówkę turystyczną, aby przechowywać mięso w warunkach chłodniczych. Jeśli nie mamy takich możliwość zdecydujmy się na pojemniki próżniowe. Brak powietrza uchroni wędliny przed procesem psucia. Domowych kanapek z wędliną nie powinno umieszczać się na tylnej półce w samochodzie. Postarajmy się przechowywać je w miejscu zaciemnionym, nie narażając ich na długie nasłonecznienie. Najodpowiedniejszy do przechowywania pożywienia z mięsną zawartością jest lekko woskowany pergamin. Zawinięte w niego przekąski można schować do lnianego lub bawełnianego worka.

Energetyczne smakołyki godne polecenia

Nie słodycze, a dobrze zbilansowana przekąska, zwierająca tłuszcz np. masło i białko – podsuszoną wędlinę oraz warzywa zaspokoi w zupełności zapotrzebowanie energetyczne. Własna żywność, ze świetnej jakości wędliną, to gwarancja wartościowego posiłku, który w górach, czy nad jeziorami doda siły i pozwoli cieszyć się aktywnym wypoczynkiem.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Na Lunch Watersystem M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Reinex Barry Callebaut Steinberg Gaspol Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Barson LMS Online Sp. z o.o. Belfood Lemonia Voigt Dora Metal Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Tableart Tomasz Miszczak easyFairsŽ Poland CTK Doram Piórex Espiga Iglotex POSbistro
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000