Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Piwny savoir-vivre
Sprawdź jak zrobić...
Hiszpańska fiesta ...
Otyłość to bomba z...
Efektywny Nauczyci...
Nauczyciel Obróbki...
Blanszowanie - def...
Kulinarna Edukacja...
Kulinarny Instytut...
Studia podyplomowe...
Światło w słodkiej...
Efektywny Nauczyci...
Drużyna z Polski w...
Euro-Toques Intern...
Relacja z pilotażo...
Relacja z praktyk ...
Kulinarny Instytut...
Program doskonalen...
Kulinarny Instytut...
Kraków: bezpłatne ...
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Gastronom...
Hendi Polska
Dora Metal
Cryogen
Espiga
Robot - Coupe
007Gastro.pl
Manitowoc Foodservice
Convotherm
RATIONAL Sp. z o.o.
Artykuły spożywcze
Stówka
Menos
Secpol
Unilever Food Solution...
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Lemonia
Barry Callebaut
Raps Prowana
Oerlemans Foods Polska...
Astrades
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe

Polskie Towarzystwo Technologii Żywności Oddział Warszawski
i
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW





W dniach 19 i 20 listopada 2001 r. w Warszawie odbyła się Trzecia Konferencja Naukowa z cyklu „Jakość i Bezpieczeństwo Żywności” zatytułowana „Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe”. Organizatorem konferencji był Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologii Żywności oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Miejscem spotkania była Aula Główna przy ul. Nowoursynowskiej 166.

Celem organizowanej konferencji było dokonanie przeglądu aktualnego stanu wiedzy dotyczącego głównych zagrożeń żywieniowych we współczesnym świecie i czynników stanowiących część analizy ryzyka zdrowotnego żywności. Mówiono o błędach żywieniowych, które mogą stanowić ryzyko dla zdrowia, o zachowaniach konsumentów w dobie silnego wpływu reklam na preferencje żywieniowe. Przedstawione zostały także zagadnienia nowoczesnych technologii i nowych tendencji w nauce o żywności, np. żywności funkcjonalnej (w tym probiotycznej) w kontekście żywieniowym.





Oto streszczenia wygłoszonych w czasie konferencji referatów:

Prof. dr hab. Ewa Babicz-Zielińska
(Katedra Technologii i Organizacji Żywienia, Wyższa Szkoła Morska w Gdyni)

"Zachowania konsumentów w stosunku do żywności i żywienia”

Przeprowadzono analizę wpływu różnych czynników na zachowanie konsumentów w stosunku do żywności i żywienia. Wykazano, że dla młodych wykształconych ludzi determinantami wyboru większości produktów były smak, świeżość i jakość produktu. Dla kobiet, ludzi starszych i z wyższym wykształceniem wpływ na zdrowie miał większe znaczenie niż dla innych. Czynniki ekonomiczne odgrywały istotną rolę w grupie rencistów i bezrobotnych. Edukacja żywieniowa mająca na celu propagowanie prozdrowotnego modelu żywienia zwłaszcza wśród ludzi młodych powinna opierać się na cechach jakościowych i sensorycznych samego produktu. Wymaga to ścisłej współpracy między żywieniowcami i producentami żywności. Przeczytaj cały referat.





Prof. dr hab. Anna Brzozowska
(Katedra Żywienia Człowieka SGGW,Warszawa)

„Wzbogacanie żywności i suplementacja diety składnikami odżywczymi - korzyści i zagrożenia”

W artykule omówiono zalety wzbogacania żywności i suplementacji diety jako sposobu korygowania niedoborowego spożycia składników odżywczych, złego stanu odżywienia i zapobiegania niektórym chorobom. Wybierając taki sposób interwencji żywieniowej należy brać pod uwagę także ryzyko zdrowotne wynikające głównie z możliwości nadmiernego spożycia niektórych składników odżywczych. Przeczytaj cały referat.




Prof. dr hab. Janusz Czapski
(Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu)

„Owoce i warzywa - szansa czy zagrożenie”

Owoce i warzywa zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, które wpływają w istotny sposób na stan naszego zdrowia. Należą do nich m.in. związki antyoksydacyjne, jak: kwas askorbinowy, karotenoidy czy polifenole. Związki szkodliwe dla zdrowia, jako naturalnie w nich występujące oraz zanieczyszczenia chemiczne nie stanowią w Polsce poważnego zagrożenia zdrowotnego. Z kolei określenie biodostępności i dopuszczalnego spożycia fitozwiązków musi być zasadą przy uzyskiwaniu nowych odmian owoców i warzyw bezpiecznych dla zdrowia. Dotyczy to również wytwarzania produktów funkcjonalnych z dodatkiem fitozwiązków. Więcej uwagi należy poświęcić interakcjom składników owoców i warzyw z lekami. Przeczytaj cały referat.




Prof. dr hab. Włodzimierz Grajek
(Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu)

„Żywność modyfikowana genetycznie a bezpieczeństwo konsumenta”

W pracy przedstawiono zagadnienia związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie na rynek w aspekcie bezpieczeństwa konsumentów. Omówiono status żywności transgenicznej w świetle obowiązujących w Polsce ustaw oraz przedsięwzięcia zmierzające do ochrony konsumenta przez ryzykiem na etapie konstrukcji organizmów modyfikowanych genetycznie oraz metody wykrywania obcych genów i ich produktów w żywności. Przeczytaj cały referat.

 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY