Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Piwny savoir-vivre
Sprawdź jak zrobić...
Hiszpańska fiesta ...
Otyłość to bomba z...
Efektywny Nauczyci...
Nauczyciel Obróbki...
Blanszowanie - def...
Kulinarna Edukacja...
Kulinarny Instytut...
Studia podyplomowe...
Światło w słodkiej...
Efektywny Nauczyci...
Drużyna z Polski w...
Euro-Toques Intern...
Relacja z pilotażo...
Relacja z praktyk ...
Kulinarny Instytut...
Program doskonalen...
Kulinarny Instytut...
Kraków: bezpłatne ...
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Dora Metal
Winterhalter Gastronom...
Hendi Polska
Nektar Natura
Caffetea
Elektronika S.A.
Testo
Cryogen
HRC Serwis
Espiga
Artykuły spożywcze
Stówka
Nektar Natura
Iglotex
Caffetea
Menos
Secpol
Unilever Food Solution...
Lemonia
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Raps Prowana
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe

Polskie Towarzystwo Technologii Żywności Oddział Warszawski
i
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW





W dniach 19 i 20 listopada 2001 r. w Warszawie odbyła się Trzecia Konferencja Naukowa z cyklu „Jakość i Bezpieczeństwo Żywności” zatytułowana „Analiza ryzyka zdrowotnego żywności – czynniki żywieniowe”. Organizatorem konferencji był Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologii Żywności oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Miejscem spotkania była Aula Główna przy ul. Nowoursynowskiej 166.

Celem organizowanej konferencji było dokonanie przeglądu aktualnego stanu wiedzy dotyczącego głównych zagrożeń żywieniowych we współczesnym świecie i czynników stanowiących część analizy ryzyka zdrowotnego żywności. Mówiono o błędach żywieniowych, które mogą stanowić ryzyko dla zdrowia, o zachowaniach konsumentów w dobie silnego wpływu reklam na preferencje żywieniowe. Przedstawione zostały także zagadnienia nowoczesnych technologii i nowych tendencji w nauce o żywności, np. żywności funkcjonalnej (w tym probiotycznej) w kontekście żywieniowym.





Oto streszczenia wygłoszonych w czasie konferencji referatów:

Prof. dr hab. Ewa Babicz-Zielińska
(Katedra Technologii i Organizacji Żywienia, Wyższa Szkoła Morska w Gdyni)

"Zachowania konsumentów w stosunku do żywności i żywienia”

Przeprowadzono analizę wpływu różnych czynników na zachowanie konsumentów w stosunku do żywności i żywienia. Wykazano, że dla młodych wykształconych ludzi determinantami wyboru większości produktów były smak, świeżość i jakość produktu. Dla kobiet, ludzi starszych i z wyższym wykształceniem wpływ na zdrowie miał większe znaczenie niż dla innych. Czynniki ekonomiczne odgrywały istotną rolę w grupie rencistów i bezrobotnych. Edukacja żywieniowa mająca na celu propagowanie prozdrowotnego modelu żywienia zwłaszcza wśród ludzi młodych powinna opierać się na cechach jakościowych i sensorycznych samego produktu. Wymaga to ścisłej współpracy między żywieniowcami i producentami żywności. Przeczytaj cały referat.





Prof. dr hab. Anna Brzozowska
(Katedra Żywienia Człowieka SGGW,Warszawa)

„Wzbogacanie żywności i suplementacja diety składnikami odżywczymi - korzyści i zagrożenia”

W artykule omówiono zalety wzbogacania żywności i suplementacji diety jako sposobu korygowania niedoborowego spożycia składników odżywczych, złego stanu odżywienia i zapobiegania niektórym chorobom. Wybierając taki sposób interwencji żywieniowej należy brać pod uwagę także ryzyko zdrowotne wynikające głównie z możliwości nadmiernego spożycia niektórych składników odżywczych. Przeczytaj cały referat.




Prof. dr hab. Janusz Czapski
(Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu)

„Owoce i warzywa - szansa czy zagrożenie”

Owoce i warzywa zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, które wpływają w istotny sposób na stan naszego zdrowia. Należą do nich m.in. związki antyoksydacyjne, jak: kwas askorbinowy, karotenoidy czy polifenole. Związki szkodliwe dla zdrowia, jako naturalnie w nich występujące oraz zanieczyszczenia chemiczne nie stanowią w Polsce poważnego zagrożenia zdrowotnego. Z kolei określenie biodostępności i dopuszczalnego spożycia fitozwiązków musi być zasadą przy uzyskiwaniu nowych odmian owoców i warzyw bezpiecznych dla zdrowia. Dotyczy to również wytwarzania produktów funkcjonalnych z dodatkiem fitozwiązków. Więcej uwagi należy poświęcić interakcjom składników owoców i warzyw z lekami. Przeczytaj cały referat.




Prof. dr hab. Włodzimierz Grajek
(Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu)

„Żywność modyfikowana genetycznie a bezpieczeństwo konsumenta”

W pracy przedstawiono zagadnienia związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie na rynek w aspekcie bezpieczeństwa konsumentów. Omówiono status żywności transgenicznej w świetle obowiązujących w Polsce ustaw oraz przedsięwzięcia zmierzające do ochrony konsumenta przez ryzykiem na etapie konstrukcji organizmów modyfikowanych genetycznie oraz metody wykrywania obcych genów i ich produktów w żywności. Przeczytaj cały referat.

 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY